Boeken uit Japan zijn razend populair in Nederland. Er worden veel boeken vertaald en natuurlijk gelezen. Ook ik ben een groot fan. Door de sfeer, door de mysterieuze thema’s en door de bijzondere personages. In deze blog geef ik je 6 tips met Japanse boeken van verschillende schrijvers. Én als bonus nog twee tips voor Japanse films.
Het jaar dat Shizo Kanakuri verdween – Franco Faggiani
Het jaar dat Shizo Kanakuri verdween is officieel geen Japans boek, want de schrijver is Italiaans. Maar het boek speelt zich wel af in Japan. Ook leer je veel over de geschiedenis, de cultuur en de geografie van dit land. Het boek is deels gebaseerd op een waargebeurd verhaal: een marathonloper die 50 jaar heeft gedaan over het lopen van de marathon! Als je je afvraagt hoe dit kan, raad ik je aan dit boek te lezen 😉 Zelf moest ik in het begin wennen aan de lange zinnen en vele bijzinnen. Maar uiteindelijk vond ik de dromerige schrijfstijl wél heel prettig.
In de Japanse traditie heeft elk klein natuurfenomeen een eigen naam. Kouyou, bijvoorbeeld, verwijst naar de kleurverandering van de bladeren, en kusamomiji naar de vurige kleur van de grasstengels in de herfst.
De laatste kinderen van Tokyo – Yoko Tawada
De laatste kinderen van Tokyo is een dystopie: een verhaal waarin de toekomst niet zo rooskleurig wordt geschetst. Dit is ook meteen goed aan dit boek. Het laat een compleet nieuwe wereld zien, maar de schrijver zorgt er wel voor dat je je herkent in de personages.
Haruki Murakami
Deze schrijver heeft te veel goede boeken geschreven om eentje te kiezen. Met name zijn eerdere boeken vind ik geweldig. Deze boeken zitten vol magisch realisme: het dagelijks leven mét een vleugje ‘dit-zou-nooit-kunnen-gebeuren’ erdoorheen. En dat dan op een wat duistere manier. Dit vind je vooral terug in zijn boeken Spoetnikliefde, Norwegian Wood en After Dark.

Buurtsupermens – Sayaka Murata
Dit boek trok meteen mijn aandacht: een heel boek over een buurtsupermarkt?! Buurtsupermens klinkt misschien saai, maar zit vol met diepere lagen. Het boek gaat over Keiko Furukura, een vrouw die al 18 jaar als flexwerker in dezelfde buurtsupermarkt werkt. Haar omgeving vindt het raar dat ze als dertiger ongetrouwd en als flexwerker door het leven gaat. Haar zus vraagt zich dan ook regelmatig hardop af wanneer haar zusje zal “genezen”. Keiko is echter heel blij met haar baan. Ze houdt van het ritme. Maar toch zwicht ze voor de druk en gaat ze proberen een ‘normaal’ leven te leiden. Het mooie aan het boek vind ik dan ook dat het laat zien wat er gebeurt als je niet dat wat de samenleving van je verwacht. Een ijzersterk boek!
Onze drie stemmen klinken in koor. Bij de manager verloopt de ochtendmeeting toch het strakst, denk ik bij mezelf, terwijl Shiraha binnensmonds zegt: ‘Tjonge, het lijkt wel een religie.’ Dat is het ook, antwoord ik instinctief in mijn binnenste.

Voordat de koffie koud wordt – Toshikazu Kawaguchi
In een koffietentje … kun je tijdreizen! Je kunt teruggaan in de tijd, máár er zitten wel veel regels aan verbonden. Zo kun je niet van je stoel af en kom je weer terug in het heden als de koffie koud is.
Ik vond het een prachtig boek met een stukje mysterie, maar ook veel herkenbare situaties. Het boek is van oorsprong een toneelstuk en dat kon je duidelijk merken tijdens het lezen. Soms vond ik dat wel wat gek, dat je zo duidelijk die verschillende scènes gepresenteerd kreeg. Maar zeker wel bijzonder om te lezen. Ook heel origineel in ieder geval!
‘U kunt slechts naar het verleden terugkeren vanaf het moment dat dit kopje koffie is ingeschonken …’ Fumiko’s vraag wordt compleet genegeerd. In zekere zin vindt Fumiko het wel verfrissend dat ze zo grondig is. ‘…totdat de koffie koud is geworden.’ Het verfrissende gevoel is plotsklaps weer verdwenen. ‘Wat? Zó kort?’
Versluierde heuvels – Kazuo Ishiguro
Het boek gaat over een vrouw, Etsuko. Het verhaal is verdeeld in twee tijdsperiodes: haar zwangerschap en waarin haar dochter zelfmoord heeft gepleegd. Het mooie aan het boek is de wisseling tussen de beide periodes en de bijzondere vriendschap die Etsuko sluit met een zeer mysterieuze vrouw. Soms ergerde ik me aan de vele hiaten, maar misschien was dit een manier van de schrijver om je ook met wat vragen achter te laten.
Maar mijn man draaide zich om en zei: ‘Wat ben je aan het doen? Ik heb niet de hele ochtend, weet je.’ Hij schoof zijn theekopje naar voren. Ik ging weer zitten, schoof zijn vuile vaat aan de kant en schonk hem thee in.

Reisverslag van een kat – Hiro Arikawa
Dit boek is een must read voor elke kattenliefhebber. In Reisverslag van een kat gaat de hoofdpersoon op reis met een kat op het dashboard. De kat heet Nana en is ooit bij hem aan komen lopen. Je kijkt af en toe vanuit het perspectief van de kat Nana, wat wel even wennen is. Dit vond ik soms toch wat ‘gek’ lezen en heeft -ondanks mijn grote kattenliefde- niet helemaal mijn voorkeur.
Wabi sabi – Francesc Miralles
Net als in Reisverslag van een kat komt een kat zomaar aanwandelen in het leven van een man. De man is alleen, maar de kat zorgt er voor dat hij wat meer contacten krijgt. Uiteindelijk leiden alle gebeurtenissen tot een reis naar Japan waar de hoofdpersoon op zoek gaat naar de betekenis van de uitdrukking wabi sabi. Dit is dan ook meteen het meest spirituele gedeelte van het boek. Zelf vond ik het lastig om te begrijpen wat wabi sabi echt betekent. Maar dat kan aan mij liggen!?
Film: An (Sweet bean)
Voor deze Japanse film moet je houden van langzame films. Er gebeurt weinig, maar tegelijkertijd gebeurt er veel in de kleine details. Het begrip slow cooking wordt in deze film heel duidelijk laten zien. Terwijl ze de adukibonenpasta maken, kom je als kijker steeds meer te weten over de levens van de hoofdpersonen. Ik vond het een van de mooiste films die ik ooit heb gezien…
Films: Studio Ghibli
Voor diegene die Studio Ghibli nog niet kennen: het is een Japanse filmstudio die veel bekende anime films heeft geproduceerd. Ik vind het lastig om maar één tip te geven. Alle films zijn een aanrader als je van goede anime houdt! De films zijn fantasierijk en stuk voor stuk uniek.
Een mooi voorbeeld is de film Kiki’s delivery service. De film gaat over een jonge heks die haar gave moet ontdekken. Hiervoor gaat ze samen met haar kat naar een ver land toe.
Heb jij ook een voorliefde voor Japanse boeken en films? En zo ja, wat is dan jouw favoriet?
Meer boekentips? Volg me ook op sociale media:
Leuk Lotte, heel toevallig heb ik gisteren Kafka op het strand van een vriendin geleend! Toevallig weer dit 🙂
LikeLike
Wat leuk zeg! Inderdaad weer heel toevallig. 🙂 Maar dat hebben we wel vaker! 😉
LikeLike
Ik hou van Japanse films. Al kijk ik de afgelopen jaren meer life-action dan animatie, toch blijf Howl’s Moving Castle een grote favoriet!
LikeLike
Jaa, die film is zo mooi hè! Leuk dat dit ook jouw favoriet is.
LikeLiked by 1 person
Mijn favoriete Japanse schrijver is wel van lang geleden Shusaku Endo. Het boek Wonderful fool maakte een diepe indruk op mij toen ik het las als begin twintigers
LikeLike
Leuk! Staat het in de kast? 😀
LikeLike
Jazeker, in het engels
LikeLike
‘An artist of the floating world’ en ‘A pale view of hills’ van Kazuo Ishiguro zijn ook prachtig. Ishiguro’s stijl is intgetogen en precies – in die zin is hij in mijn ogen een soort bizarro-Murakami. Daar zal zijn Britse achtergrond ongetwijfeld ook iets mee te maken hebben.
Weliswaar geen boek of film, maar als 12-jarige was ik volledig geobsedeerd door het computerspel ‘Sword of the Samurai.’ Onlangs keek ik naar een Let’s Play ervan op YouTube – de tand des tijds heeft er amper aan geknaagd.
LikeLike
Bedankt voor de tip! Ishiguro ken ik nog niet.
En wat heerlijk dat het spel gewoon nog vrijwel hetzelfde is gebleven. De meeste ‘nostalgische’ spellen zijn niet meer wat ze waren …
LikeLike
Mooi blog weer!
Heel inspirerend.. Ik krijg zin in elk boek dat je aanraadt 🙂
LikeLike
Dankjewel, leuk om te horen. 🙂 Ik heb in ieder geval het boek van Faggiani nog thuis, dus dat kun je sowieso een keertje lenen. 😀
LikeLike
Reisverslag van een kat heb ik geloof ik op mijn e-reader staan, daar ben ik erg nieuwsgierig naar nu. Ik ben nu het boek van Paulien Cornelisse aan het lezen over Japan en heb naar aanleiding daarvan het hoofdkussenboek op mijn te lezen lijst gezet. Dat boek gaat over de japanse hofcultuur.
LikeLike
Wat leuk! Dat boek van Paulien Cornelisse lijkt klinkt ook wel heel interessant. 🙂 Ik kijk op dit moment de serie Tokidoki die zij presenteert, dus ben nu wel benieuwd naar haar boek hierover!
LikeLike