2x Japanse literatuur met katten in de hoofdrol

Japanse literatuur is een van mijn favoriete genres. Toen ik deze schitterende boeken zag met gouden letters en mooie illustraties met katten kón ik ze dan ook niet laten liggen. Wat ik uiteindelijk van de inhoud vond, laat ik je in deze blog weten.

The cat who saved books – Sosuke Natsukawa

De Japanse schrijver Natsukawa schreef een prachtige roman over de middelbare scholier Rintaro. Hij helpt in de boekhandel van zijn opa, die kort voor het boek begint is overleden. Zijn sociale leven staat op een laag pitje, totdat er ineens een kat in de winkel verschijnt. Die neemt hem mee op avonturen om ‘boeken te redden’. Ze gaan door verschillende labyrinten waar boeken in gevaar zijn. De labyrinten zijn mooie symbolen voor maatschappelijke waarden die bedreigd worden.
Dat maakt het boek ook speciaal. Je ziet de ontwikkeling van de hoofdpersoon, maar je ziet ook grote thema’s voorbij komen over de wereld. Ik vond het door de schrijfstijl soms lastig te lezen, maar dat kan ook liggen aan het Engels. Aan de verhaallijn lag het in ieder geval zéker niet!

She and her cat – Makoto Shinkai & Naruki Nagakawa

Dit boek bestaat uit vier korte verhalen die allemaal verband met elkaar hebben. Je volgt vier vrouwen waarvan hun levens veranderen door katten. Alle vier de verhalen hebben een prachtige, Japanse sfeer. Het verbindende thema is toch wel het overwinnen van eenzaamheid en het zoeken naar contact. Het resultaat is een hoopvol en rustgevend boek.   

Kortom, ik heb er zeker geen spijt van gehad dat ik deze boeken heb meegenomen. Het zijn twee mooie, nieuwe pareltjes uit de Japanse literatuur. Wel ga ik er voortaan voor kiezen om te wachten op een Nederlandse vertaling. Omdat de sfeer soms wat abstract en magisch is, is het handiger om het in een taal te lezen die ik echt goed beheers.

Wil je bericht krijgen bij een nieuwe post? Meld je dan aan voor mailing lijst!

4 thoughts on “2x Japanse literatuur met katten in de hoofdrol

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s