Is een e-reader duurzaam?

Sinds de komst van de e-reader is er weleens discussie over hoe duurzaam hij eigenlijk is. De vraag is vaak: is een e-reader duurzamer dan papieren boeken? Daar is gelukkig onderzoek naar gedaan. Maar het antwoord is niet eenzijdig. Het hangt er namelijk vanaf hoeveel je leest. En ondanks dat het goed is om te weten hoe duurzaam een e-reader of een nieuw boek is, zijn er duurzamere opties. Die worden niet altijd genoemd in deze artikelen. En dat terwijl deze opties niet alleen duurzamer, maar vaak ook goedkoper zijn.  

E-reader versus nieuwe boeken

Onderzoek toont aan dat een e-reader pas duurzamer is als je ongeveer 3 boeken per maand leest. Én de e-reader natuurlijk niet vervangt voor hij stuk is. De meeste mensen met een e-reader halen dit aantal boeken niet. Dat maakt de e-reader voor hen dus minder duurzaam dan nieuwe, papieren boeken. Dit komt doordat de productie van een e-reader behoorlijk vervuilend is. Ook is een e-reader niet makkelijk te recyclen, in tegenstelling tot papier.

De meest duurzame optie

Maar er zijn meer opties dan e-readers of nieuwe, papieren boeken. De meest duurzame opties zijn namelijk lenen uit de bibliotheek óf tweedehands kopen. Boeken uit de bibliotheek worden zo vaak geleend dat de uitstoot van de productie bijna te verwaarlozen is. En tweedehands boeken verkleinen vooral de voetafdruk van degene die het boek voor jou heeft gekocht. Met name als je tweedehands boeken non-profit koopt in de winkel (denk aan de kringloop of winkels als Books4Life) is het een win-winsituatie. Vaak gaat de opbrengst van jouw aankoop namelijk naar een goed doel.

Goedkoper

Als pluspunt is met name een bibliotheekabonnement ook goed voor je portemonnee. Het kan al uit als je drie boeken per jaar leest. En het is goedkoper dan de meeste abonnementen voor e-books. Lees je maar twee boeken per jaar? Dan kun je zelfs overwegen om een klein bibliotheekabonnement te nemen. Daarnaast steun je met je abonnement een sociale plek met goede initiateven voor mensen die laaggeletterd, digibeet of anderstalig zijn.

Conclusie

Kortom, wil jij graag duurzaam lezen? Een bibliotheekabonnement of tweedehands non-profit boeken (bijvoorbeeld van de kringloop) leveren je de kleinste voetafdruk op. Nu hangt het natuurlijk ook af van andere factoren welke manier van lezen jij kiest. Denk aan toegankelijkheid, leesgemak, leeswensen of leesplezier. Maar voor de lezers die een e-reader willen kopen uit duurzaamheidsoverwegingen, is het goed om er bij stil te staan of dit voor jou wel de meest duurzame optie is.

Op welke manier verkrijg jij het liefst je boeken?

Wil je op de hoogte blijven van mijn posts? Meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang mijn nieuwste blog meteen in je mailbox.

Je kunt me natuurlijk ook volgen via sociale media:

2 thoughts on “Is een e-reader duurzaam?

  1. Leuk artikel en de vraag wat duurzamer is, is zeker van belang. Ik koop zelf ook wel eens boeken in de kringloop winkel, maar daar kleeft ook wel een bezwaar aan. De kunstenaar krijgt geen vergoeding voor al zijn werk van de koper van een tweedehands boek. Bij lenen uit de bibliotheek is dat wel zo.

    Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s