11x feministische kinderboeken

Er zijn veel prachtige kinderboeken geschreven over mooie thema’s. Een van die belangrijke thema’s wilde ik graag uitlichten: feminisme. Ik ben op zoek gegaan naar meerdere kinderboeken over feminisme voor verschillende leeftijden. Ik heb heel veel schitterende verhalen gevonden met vaak de prachtigste illustraties. Sommigen zijn leuk om voor te lezen en andere boeken kunnen kinderen of jongeren zelf lezen. En stiekem is een groot deel van de boeken ook héél geschikt voor volwassenen 😉

Het zussenboek – Katie Nelson, Olivia Meikle

Het zussenboek is een mooi, historisch boek over vrouwen. En in dit geval dus alleen zussen. Voor mij waren het veel nieuwe namen en gezichten! Het bijzondere is dus dat alle vrouwen als zussen samenwerkten. Óf elkaar tegenwerkten. Soms vond ik de opmaak van het boek wat chaotisch. Maar de verhalen waren wel heel inspirerend.
Leeftijd: 8-12 jaar

Van klein tot groots: Malala Yousafzai – Maria Isabel Sánchez Vegara

Dit boekje over Malala Yousafzai komt uit een serie over bekende mensen die een grote rol hebben gespeeld in de geschiedenis. Het leuke is dat het grootste deel van de boekjes over een vrouw gaan! Een van de boekjes die ik heb gelezen gaat over de Pakistaanse Malala Yousafzai. Schitterend en krachtig verhaal. Alle boekjes bevatten ook prachtige illustraties.
Leeftijd: 6-8 jaar

Wereldvrouwen – Katherine Halligan

In dit boek lees je over wereldvrouwen in verschillende categorieën, zoals wereldverbeteraars, slimme denkers en creatieve geesten. Je leest over hun doelen en hun missies. De meest inspirerende verhalen die ik heb gelezen gingen over de Iraanse mensenrechtenadvocaat Shirin Ebadi en over Harriet Tubman. Tubman vocht onder andere voor de afschaffing van de slavernij. Of wat denk je van de bijzondere illustrator Beatrix Potter? Het boek is heel divers en omvat alle grote thema’s!  
Leeftijd: 12+

Geschiedenis is meestal een mannenzaak: verhalen over koningen en veroveraars, over mannen die oorlog voerden en landen stichtten. Maar in de loop van de geschiedenis hebben ontelbare vrouwen en meisjes grote en kleine overwinningen behaald om hun stempel op de wereld te kunnen drukken en de toekomst te veranderen. Veel van hun verhalen zijn verloren gegaan, vergeten of weggestopt.

Het meisjesmanifest – Carlie van Tongeren

Je volgt de goede vriendinnen Sara, Tess en Kati. Wanneer Tess slachtoffer wordt van slutshaming besluit ze dit niet te negeren en een protestvideo te maken. Over deze video krijgt ze vervolgens óók weer een hoop over zich heen. Zal dit ook druk zetten op hun vriendschap? Het is een geweldig boek waarin bij alle drie de vriendinnen veel belangrijke thema’s langskomen. Je eigen lichaamsbeeld, slutshaming, je talenten ontdekken en het herstellen na seksueel geweld.
Leeftijd: 15+

Yes, baby – Marie Lotte Hagen & Nydia van Voorthuizen

Yes, baby is een fantastisch boek dat door elke jongere gelezen zou moeten worden! Over menstruatie, seks, lichaamshaar en nog veel meer. De schrijfstijl is ook heerlijk en aanstekelijk. De belangrijkste boodschap die het boek uitdraagt is om alles oké te vinden en je nergens voor te schamen.
Leeftijd: 13+

Stoere sprookjes over avontuurlijke meisjes – Julia Bruce

In dit boek staan hervertellingen van sprookjes van over de hele wereld. In deze versies neemt telkens het meisje de slimme en dappere besluiten. De illustraties in het boek zijn ook schitterend. Ze zijn gemaakt door verschillende tekenaars en vormen zo een mooie collectie.
Leeftijd: 6+ voorlezen, 9+ zelf lezen

Dan lagen ze in een diepe, jarenlange slaap tot er eens een knappe prins voorbijkwam om hen te redden. Waarom konden ze zichzelf niet redden? Ik wilde dat ze de slechteriken in de verhalen te slim af waren! Mooi zijn was meegenomen, maar slim zijn en heldhaftig en altijd in voor een spannend avontuur vond ik beter.

Mama is minister-president – Marieke Visser & Ody Neisingh

Dit boek is een leuk, kort en spannend verhaal over een bezoekje aan Het Torentje met de school. Er speelt zich een kleine ramp af in het land die binnen no time opgelost moet worden. Het leuke aan dit boek is natuurlijk dat Nederland éindelijk een vrouwelijke minister-president heeft! Ook is het boek een goede, eerste kennismaking met de politiek in Nederland.
Leeftijd: 8+

De klimaatstrijders

Dit boek komt uit de serie van Rebelse meisjes en is een speciale editie. Alle vrouwen of meisjes uit dit boek betekenen iets voor de strijd tegen klimaatverandering. Zo lees je bijvoorbeeld over Isatou Ceesay die van plastic op het strand nieuwe tassen maakt. Of over Julia Butterfly Hill die twee jaar in een sequoia heeft gewoond om de kap tegen te gaan. Met elke activist heeft een andere illustrator mooie afbeeldingen gemaakt. Het is een bijzonder boek met veel inspiratie voor een nieuwe generatie klimaatstrijders!
Leeftijd: 12+

Roze is voor iedereen – Ella Russell

Dit boekje gaat over genderneutraliteit en het niet koppelen van kenmerken zoals kleuren aan iemands geslacht of geaardheid. Het is een heel inclusief boekje en er worden veel verschillende kinderen afgebeeld in de illustraties. Een lief en krachtig kort verhaal!
Leeftijd: 4-6 jaar

Het begint met een droom – Babs Gons

In dit boek lees je enkel over Nederlandse bekende heldinnen, zoals bokslegende Lucia Rijker, YouTuber Nikkie de Jager en activist Faiza Oulahsen. De teksten zelf zijn niet helemaal mijn stijl. Het is niet zo vlot geschreven als de andere boeken. Toch is het een mooi boek met ook enkele vrouwen die ik nog niet kende.
Leeftijd: 12+

We moeten allemaal feminist zijn – Chimananda Ngozi Adichie & Mylo Freeman

Dit boek is een bewerking van het pamflet van Ngozi Adichie. De illustraties zijn gemaakt door Mylo Freeman. Het is een mooi voorleesboek met feministische boodschappen. Bijvoorbeeld dat jongens ook mogen huilen en meisjes niet alles in het huishouden hoeven te doen. De hoofdpersoon, genoemd naar de schrijfster, wordt ‘feminist’ genoemd door een vriend. Ze besluit op te zoeken wat het is. Zo leert ze dat ze inderdaad een feminist is en dat het ook heel belangrijk is om dit te zijn.
Leeftijd: 6-9 jaar

Meer lezen over kinderboeken? Eerder schreef ik deze blogs:

2 thoughts on “11x feministische kinderboeken

  1. Ziet er weer prachtig uit Lotte. Leuk dat je dit doet en het zo goed volhoudt. Je verdient een groot podium.
    Fokke Flapper, Assen

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s