Korte recensie: Hine – Lotte Kok

Hine woont als jong meisje met haar moeder in het bos. Totdat haar moeder op een dag verdwijnt. Hine groeit daarna op in een huis in het dichtstbijzijnde dorp. Daar moet ze een ‘degelijk meisje’ zijn en komt ze in aanraking met de onderdrukking van meisjes. Wanneer geesten haar beginnen te roepen, besluit ze weg te lopen. Terug het bos in …  

Hine is een sprookjesachtig en fantasierijk boek mét een duister karakter. Er zit ook een diepe, psychologische laag in. Dit maakt het boek zo bijzonder en aangrijpend. Ook zit het verhaal vol met symboliek. Maar de symboliek is wel zo weergegeven dat je gaat begrijpen wat ze hiermee wil laten zien. Persoonlijk vind ik dat heel prettig. Je moet wat graven en nadenken, maar al snel zie je de boodschap achter de karakters en personages.


Het boek is gebaseerd op het verhaal van Mariken van Nieumeghen. Ik herken dit niet meteen, maar ik zie wel de duidelijke tegenstellingen tussen goed en kwaad. Verder is het een heerlijk feministisch boek. De schrijver laat zien dat ze opkomt voor de rechten van de vrouw. En vooral ook de autonomie van de vrouw!

In het boek zitten mooie levenslessen, maar het laat ook de donkere kant van de wereld en het leven zien. Een trigger warning is dat zelfmoord een grote rol speelt in het verhaal.
Maar ondanks het duistere, is het verhaal hoopvol. En is het geschreven in een prachtige schrijfstijl. Het boek kreeg van mij 5 sterren!

Meer recensies en boekentips lezen? Eerder schreef ik recensies over deze boeken:

Wil je een berichtje krijgen wanneer ik een nieuwe blog plaats? Meld je dan aan voor een update per mail.

Je kunt me natuurlijk ook volgen op sociale media!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s