3x prentenboeken om voor te lezen

Een tijdje terug had ik voor mijn werk drie prentenboeken gekocht om voor te lezen. Alle drie de boeken hebben een mooie boodschap, schitterende illustraties en bijzondere thema’s. Ze zijn ook geschikt voor kinderen met een verschillende culturele achtergrond, omdat ze divers zijn en tegelijkertijd voor iedereen herkenbaar. De prentenboeken zijn zowel leuk om voor te lezen óf om kinderen zelf te laten lezen: thuis, op je werk of in de bibliotheek.

Walvissen aan wal – Nick Bland

Walvissen aan wal is een schitterend prentenboek over walvissen die samen moeten leven met de mensen. Omdat hun zee te vervuild is, gaan de walvissen aan wal. Dit zorgt voor grappige, maar ook onhandige situaties. Zo zie je een walvis op een veel te klein fietsje waarvan de band meteen lek gaat of een walvis die gaat zwemmen en zo het hele zwembad vult. Op een gegeven moment willen de bewoners dat de walvissen weggaan, volgens hen zorgen ze voor te veel overlast. Maar gelukkig is er één meisje dat begrijpt dat je naar elkaar moet luisteren.

Boodschap: naar elkaar luisteren, voor elkaars leefomgeving zorgen
Thema’s: plastic soep, milieuvervuiling, oceaandieren
Leeftijd: 4-6 jaar

Suiker in melk – Thrity Umigrar & Khao Lo

Suiker in melk gaat over een meisje dat eenzaam en alleen is nadat ze naar een ander land is gevlucht. Om haar beter te laten voelen, vertelt haar tante een Perzische legende over vluchtelingen die op zoek gaan naar een nieuw land. Als ze aankloppen bij een Indiase koning zijn ze eerst niet welkom. Totdat iemand de koning iets uitlegt over ‘suiker in melk’ en de koning begrijpt dat de vluchtelingen juist iets toevoegen aan zijn land. Deze legende helpt het meisje om anders naar haar nieuwe land en de mensen te kijken. Het verhaal wordt geïllustreerd met de meest prachtige illustraties van Khao Lo.

Boodschap: kracht van diversiteit, acceptatie van vluchtelingen
Thema’s: vluchten, diversiteit, Perzië
Leeftijd: 3-7 jaar

De wereld op één moment – Ben Lerwill & Alette Straathof

De wereld op één moment neemt je mee op wereldreis. Het is het perfecte boek om kennis te maken met meerdere delen van de wereld. Je ontmoet namelijk telkens een kind in een ander land, op hetzelfde moment. Wanneer het ene kind zijn ontbijt eet, gaat een kind aan de andere kant van de wereld alweer naar bed. Door de herhaling van de verhaalstructuur is het verhaal makkelijk te begrijpen, ook voor bijvoorbeeld kinderen die de taal nog niet zo goed beheersen. De illustraties zijn erg mooi en hebben prettige, felle kleuren. Door kennis te maken met kinderen van de hele wereld heeft het boek ook iets verbindends: eigenlijk zijn we helemaal niet zo verschillend.

Boodschap: alle kinderen hebben hun dagelijkse rituelen en gewoontes, over de hele wereld hebben kinderen dezelfde behoeftes
Thema’s: wereld, cultuur, tijd
Leeftijd: vanaf 5 jaar

Wat is jouw favoriete prentenboek om voor te lezen? Of om zelf te lezen?

2 responses to “3x prentenboeken om voor te lezen”

  1. Wat een prachtige boeken!

    Liked by 1 person

    1. Ja, ik vind ze zelf ook zo mooi!

      Like

Leave a comment

Create a website or blog at WordPress.com