Lees samen #3: boeken van Isabel Allende

Yes, ik heb weer samen gelezen met @laurimarit! We hebben er dit keer weer voor gekozen om samen boeken te lezen van dezelfde schrijver. De keuze is gevallen op Isabel Allende; een belangrijke schrijver die de geschiedenis van Zuid-Amerika en Spanje meer op de kaart zet! Ze komt uit Chili en moest dit land in 1975 vanwege een staatsgreep ontvluchten. Ze heeft zelf dus veel meegemaakt en neemt je in haar boeken mee langs verscheidene grote gebeurtenissen uit de Zuid-Amerikaanse en Spaanse geschiedenis. Kortom, een schrijver die het waard is om in de spotlight gezet te worden!
Lauri heeft ervoor gekozen het boek Eiland onder de zee te lezen en ikzelf heb haar nieuwste boek, Bloemblad van zee, gelezen. We vertellen je graag aan de hand van vragen wat we van de boeken én van de schrijver vinden.

Het eiland onder de zee

Wat vind je van de schrijver?
Tot mijn schaamte moet ik toegeven dat ik Isabel Allende tot een paar maanden terug nog niet kende. En dat als historicus. Toevallig zat een boek van haar, Eva Luna, in het verrassingspakket wat ik van de bibliotheek ontving. Ik was meteen aangesproken door haar prachtige schrijfstijl. Ik weet weinig van de geschiedenis van Zuid-Amerika en heb tot nu toe al veel van haar boeken geleerd!

Waar gaat het boek over en wat vond je ervan?

Het boek Het eiland onder de zee gaat over het eiland Saint-Domique, tegenwoordig bekend als Haïti, een voormalige kolonie van Frankrijk. Hoofdpersoon van het boek is Zarite, ook wel Tete genoemd, een slavin die op jonge leeftijd wordt verkocht aan Toulouse Valmorain, een Fransman die de suikerplantage van zijn vader heeft geërfd. Het is geen gezellig of vrolijk boek, maar de periode van de slavenhandel was uiteraard ook een vreselijke periode. Het boek beschrijft het leven van Zarite en neemt je echt mee in haar ontwikkeling van jong meisje tot volwassen vrouw. Ik heb veel van het boek geleerd en zou dit boek ook zeker aanraden aan iedereen die meer wil weten over deze periode in onze geschiedenis. Het boek richt zich erg op de Franse en Spaanse koloniën, maar dit is ook iets waar onze Nederlandse voorouders zich schuldig aan hebben gemaakt.

Wat was kenmerkend aan haar schrijfstijl en thematiek?
  
Isabel Allende schrijft heel meeslepend en beeldend. Je wordt het verhaal ingesleurd en kunt het boek vervolgens bijna niet meer wegleggen. Je krijgt een heel duidelijk beeld van de tijdsperiode waarin het boek zich afspeelt en ziet het ook echt voor je. Ze neemt je mee in de gedachtenpatronen van de hoofdpersonen. Hierdoor kun je je ook beter inleven in hun gedrag en reacties.

Zou je een ander boek van haar willen lezen en waarom wel/niet?  
Ik heb sinds Eva Luna al meerdere boeken van haar gelezen. Het zijn prachtige boeken voor iedereen die meer wil weten over de geschiedenis van Zuid-Amerika, ik kan ze zeker aanraden!

Bloemblad van zee


Wat verwacht je van de schrijver ?

Ongeveer 10 jaar geleden heb ik ooit een boek van haar cadeau gekregen. Ik was na lang uitstellen begonnen en na een paar pagina’s alweer afgehaakt. Ik kan niet precies uitleggen waarom het me niet aansprak. Tóch heb ik haar opnieuw een kans gegeven, mede doordat @laurimarit het had voorgesteld en ik ook van anderen veel positieve geluiden hoorde. En misschien lag het destijds aan het boek of mijn leeftijd … ?

Waar gaat het boek over en wat vond je ervan?

Het boek Bloemblad van zee is haar nieuwste boek en het gaat voornamelijk over de familie Dalmau en in het speciaal het leven van Víctor Dalmau. Het begint in Spanje ten tijde van de Burgeroorlog onder leiding van Franco. Je leest hoe de familie, die niet aan zijn kant staat, deze oorlog probeert te overleven en te ontvluchten. Ik wil niet te veel verklappen, maar deze oorlog is zeker niet hun laatste grote tegenslag. Zo vluchten ze naar Chili waar op een gegeven moment Pinochet aan de macht komt.
Wat ik zo goed vind aan het boek is dat ik heel veel heb geleerd over de geschiedenis van Spanje en Chili. Veel wist ik nog niet en doordat je het volgt vanuit echte levens – veel is waargebeurd -, met alle gebeurtenissen die erbij horen, beklijft het allemaal nog beter. Naast dat ik veel heb bijgeleerd, is het ook heel goed geschreven. De personages leken op een bepaald moment echt bekenden en ik werd helemaal meegezogen in het verhaal.

Wat was kenmerkend aan haar schrijfstijl en thematiek?  
Allende is zelf familie van een oud-president van Chili die destijds ook gevlucht is voor de Spaanse Burgeroorlog. Je ziet haar afkomst duidelijk terug in het verhaal. Verder schrijft ze vaak over de geschiedenis van Spanje en Zuid-Amerika. Wat ik ook kenmerkend vind, zijn haar vooruitwijzingen. Soms lees je al wat er gaat gebeuren, voordat het personage dit weet. Dat kom ik de laatste tijd niet zo vaak meer tegen in boeken.

Zou je een ander boek van haar willen lezen en waarom wel/niet? 
Ik zou nu niet meteen weer een boek van haar lezen, omdat ik de verhalen ook erg heftig vind. Sommige scènes raakten me ontzettend, vooral ook omdat het grootste deel gebaseerd is op waargebeurde gebeurtenissen. Wel denk ik dat ik later absoluut nog een boek van haar ga lezen. Ik kan Bloemblad van zee in ieder geval sterk aanraden als je nog niks van haar hebt gelezen!

Benieuwd naar eerdere twee edities van Lees samen? Je vindt ze via de volgende links!
Lees samen #1: De klimaatroman
Lees samen #2: de boeken van John Green

Altijd op de hoogte blijven van mijn nieuwste blogs? Schrijf je dan in voor een herinnering per e-mail:
2 thoughts on “Lees samen #3: boeken van Isabel Allende

  1. Leuk blog, zojuist ontdekt. En gek fenoeg heb ik nog nooit een boek van Allende gelezen. Waarom? Geen idee.

    Like

    1. Dankjewel! Het duurde bij mij dus ook eventjes voordat ik echt een boek van haar had gelezen. Ik kan het je nu zeker wel aanraden. 🙂

      Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s