Recensie: Wat stilte wil – Arthur Japin

Wat stilte wil van Arthur Japin is het verhaal van Anna Witsen. Anna doet niets liever dan zingen en wil dolgraag professioneel zangeres worden. Ze zingt prachtig en iedereen kan genieten van haar optredens in hun familiehuis in de Lage Vuursche. Met behulp van de componist Julius Röntgen lijkt ook een zangcarrière buitenshuis steeds dichterbij te komen. Maar kan ze losbreken van het verwachtingspatroon van haar familie?
In het boek schetst Japin heel goed een beknellend beeld van een ambitieuze, jonge vrouw die door de tijdgeest niet los kan komen van haar huiselijke taken. Tegelijkertijd lees je over haar broer Willem in Amsterdam die onderdeel vormt van de bekende literaire groep De Tachtigers en wél uit huis mag en met veel passie aan de slag gaat met De Nieuwe Gids. 

Voor iemand die ook veel zingt en klassieke zang heeft gestudeerd is dit boek echt als thuiskomen. Heel veel scènes, muziekstukken, gevoelens en verlangens zijn zó herkenbaar! Daarnaast vind ik het feministische randje aan dit boek ook heel goed. Je ziet de worstelingen van Anna met haar eigen leven in relatie tot het leven dat ze wil en hoe ze zich probeert los te maken uit de beklemmende greep van haar vader en zus en alle verwachtingen vanuit haar familie. Dit is overigens ook meteen het pijnlijke en schrijnende aan het boek.  

Naast het mooie thema is de schrijfstijl ook een speciaal element. Japin heeft ervoor gekozen om het boek heel archaïsch te schrijven. Hierdoor heb je regelmatig het idee dat het daadwerkelijk in de 19de eeuw is geschreven. Hoewel sommigen hier wat kritischer over zijn, vind ik het een mooie toevoeging en was het boek heel prettig om te lezen.
Dit boek kreeg van mij 5 sterren. Vanwege de mooie schrijfstijl, het prachtige thema, maar ook de goede plot-twists, de opbouw en de schrijfstijl. Het boek is een page turner van begin tot eind en maakte bij mij veel gevoelens los. Ook het inkijkje in het Nederland van eind 19de eeuw vond ik interessant. Het boek is beslist een aanrader voor iedereen die deze thema’s aanspreekt. Zéker als je zelf ook veel hebt met (klassieke) muziek maken.

Heb jij dit boek al gelezen? Zo ja, wat vond je er van?

4 responses to “Recensie: Wat stilte wil – Arthur Japin”

  1. Ik vond het ook een mooi boek, door de schrijfstijl en de thematiek.

    Liked by 1 person

    1. Leuk om te horen! 🙂

      Like

  2. De schrijver spreekt me niet zo aan, maar je mag je vriend complimenteren met zijn foto’s.

    Like

    1. Leuk! Zal ik doen 🙂 Dankjewel.

      Like

Leave a comment

Create a website or blog at WordPress.com