Mijn eerste ervaring met een boekenclub

Vorige week ben ik voor het eerst naar een live boekenclub gegaan. De Leuke Boekenclub mocht voor de eerste keer fysiek doorgang vinden in de bibliotheek van Utrecht. Omdat ik graag over boeken praat, greep ik deze kans natuurlijk aan en hier heb ik geen spijt van gekregen. Een hele avond gevuld met het uitwisselen van gedachtes over een goed boek: wat een walhalla!

De Leuke Boekenclub
De boekenclub ging over het boek Liefde, als dat het is van Marijke Schermer. Het boek gaat over de personages Terri en David en hun twee kinderen, maar ook over Sev en Lucas. Terri voelt zich benauwd in haar huwelijk met David en besluit een affaire te beginnen met de vrije vogel Lucas. In het boek lees je hoe dit verloopt en hoe de personages omgaan met de veranderingen. Het is vooral een boek over jezelf zoeken in de liefde.

Kan dat? Kan je op een dag wakker worden en de liefde kwijt zijn? Is ze gek aan het worden? Is liefde een gewoonte? Of een wilsbesluit? Is er iets, iets echt, waar?

De avond werd goed gepresenteerd door drie presentatoren die de avond prettig stuurden. Via prikkelende vragen werden alle onderdelen van het boek besproken: van de cover, via de personages tot hoe het verhaal eindigt. Al analyserend gingen we ook samen de diepte in: waarom koos de schrijfster bijvoorbeeld voor de opbouw in seizoenen? Ik deel graag een paar thema’s met je die we hebben besproken!

1. Perspectief
Wat Schermer zo knap gedaan heeft, is dat ze binnen één zin soms al van perspectief wisselt. Zo zit je aan het begin van de zin in het hoofd van Terri en na een paar woorden ineens in het hoofd van haar dochter. Dit was de hele groep opgevallen en we waren het er klassikaal over eens dat dit het boek sterk maakt.

2. Thema
Een vraag die speelde bij meerdere lezers was of het thema wel of niet ouderwets is. Het gaat over een gezin, een standaard gezin in een rijtjeshuis, dat uit elkaar valt. Is het nog wel van deze tijd om hier zo uitgebreid over te schrijven of heeft het iets ouderwets om een heel boek te wijden aan het concept ‘een gebroken gezin’?

3. Personages
Er was een meningsverschil over het personage Terri. Is ze onsympathiek of is het heel goed te verklaren waarom ze zich zo gedraagt en voel je hier als lezer juist sympathie voor? De conclusie was dat het misschien afhankelijk is van je eigen levensfase in hoeverre je haar onsympathiek vindt.

4. Titel
Als laatste kwam ook de titel aan bod. Want het gaat over liefde, tenminste, áls dat het is. Komt er eigenlijk wel liefde in het boek voor? Hierover verschilden ook de meningen. Zelf vond ik dat het erg opviel hoe weinig er échte liefde geuit werd naar elkaar.

De Leuke Boekenclub is een terugkerende club die ik zeker vaker ga bezoeken. Doe je mee? Het boek dat gelezen gaat worden is altijd ruim op tijd bekend waardoor er genoeg tijd is om het te lezen. Mocht je ook in Utrecht wonen en graag praten over boeken, meld je dan aan via de website van de bibliotheek of word lid van de Facebook-groep

Meer lezen over Marijke Schermer en haar boek? De NRC heeft nog een mooi interview met haar gepubliceerd.

Ben jij weleens naar een boekenclub geweest? Zo ja, wat zijn jouw ervaringen?


Meer lezen over boeken? Kijk ook eens naar deze recensies:

Je kunt me ook volgen op sociale media:

2 thoughts on “Mijn eerste ervaring met een boekenclub

  1. Nee, nog nooit naar een boekenclub geweest! Ik moet ook zeggen dat het me niet heel erg trekt, omdat dan een ander beslist welk boek ik moet gaan lezen, en dat bepaal ik toch liever zelf… 😉

    Like

    1. Dat kan ik me ook wel voorstellen inderdaad. En er zit ook meteen een deadline aan. Zou het beste zijn als er dan een boek wordt besproken dat je tóch al zou gaan lezen! 😉

      Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s