Een ode aan Hanna Bervoets (inclusief 8 boekentips)

Er zijn weinig schrijvers van wie ik alle boeken heb gelezen! En er zijn ook weinig schrijvers waarbij ik meteen enthousiast opspring als ik hoor dat ze een nieuw boek gaan uitgeven. Maar er is één schrijver bij wie ik dit allebei wel heb, namelijk bij Hanna Bervoets. Zij is dan ook met stip op één mijn favoriet. Waarom ik zo fan ben van Bervoets? Daar heb ik zo mijn redenen voor 😉 Namelijk:

  1. Haar thema’s zijn uniek, origineel en maatschappelijk betrokken.
  2. Haar schrijfstijl is prettig. Ze schrijft niet te moeilijk, maar ook zeker niet in clichés. Hierdoor vlieg ik door haar boeken heen, maar niet alleen “omdat je zo snel mogelijk het plot wil weten”.
  3. Alle boeken hebben een maatschappelijke boodschap, maar die wordt altijd via een symbool of metafoor gebracht. Vaak wat abstract, maar ook weer niet zó abstract dat je het niet begrijpt.
  4. Haar werk is gevarieerd, zowel in onderwerpen als in stijlen. Soms speelt ze met de tijd en soms juist met perspectieven. Zo verrast ieder boek weer!   

Ivanov
In dit boek volg je de student Felix die verwikkeld raakt in een bijzonder onderzoek. Een boek met een sterk plot én een goede link naar een waargebeurd experiment in het begin van de twintigste eeuw. Wanneer is een onderzoek ethisch verantwoord en wanneer gaat het te ver? Deze vraag speelt sterk in dit boek.
Ivanov is het eerste boek dat ik van Bervoets heb gelezen. En door de grote ethische vraagstukken die een rol in het boek spelen, werd ik meteen fan van haar!
Thema’s: ethiek, verhouding mens-dier, liefde, wetenschap

Een modern verlangen
Deze verhalenbundel is het nieuwste boek van Bervoets. Er staan verhalen in over thema’s die te maken hebben met moderne verlangens en problemen. Een specifiek verhaal dat me aangreep gaat over ‘pits’ die je kunt boeken om weg te gaan van de aarde, omdat die onleefbaar zou worden. Hierin komen veel hedendaagse thema’s samen, zoals complotdenken en klimaatverandering. Van sommige verhalen vond ik de thema’s wat minder interessant, zoals een verhaal over een forum over cavia’s of over een ontvoerde baby. Maar het boek bleef altijd leuk om te lezen, juist door de afwisseling!
Thema’s: verlangen, verandering, vluchten

Wat wij zagen
Yes, dit jaar mocht Bervoets het boekenweekgeschenk schrijven! En het ging over een, voor mij, nieuw thema. Namelijk over het beroep content moderator. Dit is iemand die alle gerapporteerde berichten op sociale media moet beoordelen. Heel heftig beroep lijkt me dat! Soms was het ook wel wat vervelend om te lezen, omdat je omschrijvingen las van de gruwelijke filmpjes die voorbij komen. Maar dat deed me wel nog meer beseffen hoe vreselijk het moet zijn om dit werk te doen. Je volgt in het boek dan ook iemand die dit werk doet, Kayleigh. Naast haar werk krijg je ook meer te weten over haar en haar liefdesleven. Wat ik jammer vind aan haar personage, is dat ik niet altijd grip kreeg op hoe zij zich voelde. Maar het is een zeer geslaagd boekenweekgeschenk!
Thema’s: trauma, liefde, sociale media

Alles wat er was
Een groepje van acht mensen zit samen vast in een schoolgebouw met een kleine voorraad eten. Ze mogen niet naar buiten, omdat dit te gevaarlijk is. Maar niemand weet waarom! Je ziet hoe er na verloop van tijd steeds meer spanningen en conflicten ontstaan binnen de groep. Hoe lang houden ze het nog vol?
Ik vind het een heel sterk boek, maar het verhaal was af en toe ook verwarrend. Het is niet-chronologisch geschreven en er gebeurt veel, zonder dat je precies weet wat er aan de hand is. Maar dit maakt het ook wel weer mysterieus en spannend. Een aanrader als je van apocalyptische boeken houdt!
Thema’s: isolatie, psychose, apocalyps

Efter
Wat als we later tot de conclusie komen dat verliefdheid een ziekte is die bestreden moet worden? Door een wereld te schetsen waarin we pillen krijgen tegen verliefdheid, heeft Bervoets naar mijn idee een héél goed thema te pakken. Het klinkt misschien niet als een realistische toekomst, maar ik vind het mooi hoe Bervoets een alternatieve wereld tot leven brengt. En dat alles met de tijd kan veranderen! Als je voor het eerst een boek van Bervoets wil lezen, raad ik je dit boek aan!
Thema’s: liefde, ziekte

Lieve Céline
Als je door de titel denkt dat dit boek over Céline Dion gaat, dan heb je deels gelijk 😉 De hoofdpersoon van dit boek is alleen niet Céline zelf, maar een van haar grote fans, Brooke. Een jonge vrouw uit Amsterdam-Noord. Je leest in dit boek ook de brieven van Brooke aan haar grote heldin.
Het is een mooi boek over een thema dat je weinig tegenkomt in de literatuur: fandom. Interessant om in het perspectief te kruipen van mensen die zó fan zijn van een popster. Ik kan me er zelf niets bij voorstellen, dus het is voor mij echt een inkijkje in een andere (denk)wereld. Verder is het boek heel vlot en goed geschreven, waardoor het ook een echte page turner is.
Thema’s:
fandom, familie, ontwikkeling

Fuzzie
Fuzzie gaat over een pluizig balletje dat het bezit wordt van verschillende personages die last hebben van eenzaamheid of liefdesverdriet. Het pluizige balletje stelt kritische vragen over hun leven en helpt ze om anders te gaan leven.
Fuzzie is niet mijn meest favoriete boek van Bervoets. Aan de ene kant vind ik het symbool van het pluizige balletje heel mooi, maar er miste voor mij een goed plot.
Thema’s: liefdesverdriet, eenzaamheid, verslaving

Welkom in het rijk der zieken
In dit boek volg je Clay, een jonge man die door Q-koorts chronisch ziek wordt. Vervolgens kom je als lezer terecht in twee werelden: de ‘echte’ wereld en het Rijk der zieken. Dit symbolische rijk vond ik een goede metaforische wereld, waarin vooral de gevoelens en worstelingen van een chronische ziekte uitgebeeld worden. Ondanks dat ik ook dit boek niet haar beste werk vind, is het interessant om te lezen over chronisch ziek zijn. Dat thema is tot nu toe nog niet goed vertegenwoordigd in de literatuur!
Thema’s: (chronische) ziekte, vriendschap, eenzaamheid

Hebben jullie een favoriete schrijver of een schrijver van wie je elk nieuw boek meteen wilt lezen?

Leave a comment

Create a website or blog at WordPress.com