4x boeken die zich afspelen in boekenwinkels

Wie houdt er niet van om heerlijk rond te struinen in een boekwinkel? Ik ben zelf regelmatig in onze schitterende lokale boekwinkel te vinden. Hoewel ik de meeste boeken uit de bibliotheek haal, kom ik er toch vaak voor cadeautjes of voor boeken die niet in de collectie van de bibliotheek zitten.
Met deze blog wil ik de boekwinkel in het zonnetje zetten! Ik heb 4 boeken gelezen waarin je helemaal weg kunt duiken in een dromerige boekenwinkel. Die deel ik graag met je!

De boekwinkel op de hoek – Annie Darling
Posy erft een boekwinkel in Londen van de overleden eigenaresse. Ze weet eerst niet wat ze met de winkel aan moet, maar al snel heeft ze het plan voor een boekwinkel met alleen maar romantische boeken! Dit gaat natuurlijk niet zonder slag of stoot, want er is ook nog de zoon van de eigenaar, Sebastian, die dit plan wil dwarsbomen.
Posy is een onwijs leuk personage met een sterke persoonlijkheid. Ze kan soms heel goed uithalen naar kapitalistische beleggers die de schoonheid van een plaatselijke boekwinkel niet zien. Desondanks vond ik dat er te veel clichés in het boek zitten. Zo valt Posy wel érg makkelijk voor behoorlijk vrouwonvriendelijke manoeuvres van Sebastian. Het was leuk om te lezen over de renovatie, maar het verhaal eromheen viel dus wat tegen.

A kind of paradise Amy Rebecca Tan

A kind of paradise – Amy Rebecca Tan
Oké, dit gaat officieel over een bibliotheek en niet over een boekwinkel. Maar ik vind dat het zeker in het rijtje past 😉 Het is een grote aanrader voor iedere bibliotheekfan!

Jamie moet als straf een zomer lang in een bibliotheek vrijwilligerswerk doen. Ze ziet er tegenop, maar in de loop van de tijd verandert haar mening. Ze leert het personeel én de vaste gasten kennen. En in de tussentijd leert ze meer dan alleen hoe je boeken terug moet zetten…
Als groot bibliotheekfan (ik kom er minstens een keer per week) vond ik het een heerlijk boek. Het was voor mij echt afkicken toen ik het uit had.

Dagboek van een boekverkoper – Shaun Bythell
Dit boek is een echt dagboek van de schrijver zelf. Hij is een tweedehands boekverkoper in zijn eigen winkel in Schotland. Het boek is letterlijk een dagboek. Je leest korte stukjes over wat er elke dag gebeurt. De hoofdpersoon zelf is helaas wat cynisch. Klanten kunnen het niet snel goed doen. Dit vind ik toch een tegenvaller! Verder leest het heerlijk weg en kom je goed in de sfeer van een tweedehands boekwinkel. In dit boek komt de concurrentie met Amazon ook aan bod en lees je over de noodzaak om bij lokale boekwinkels te kopen.

Mijn geliefde boekhandel – Petra Hartlieb
In het boek verhuist Petra samen met haar man naar Wenen, nadat ze daar halsoverkop een boekhandel hebben overgenomen. Ik vond het heel dapper en inspirerend hoe ze zomaar zo’n grote stap hebben genomen. Het boek leest vlot en is erg vermakelijk. Het laat ook goed de schaduwkant zien van het hebben van een eigen boekwinkel: het is niet alleen maar ‘romantisch’. Met kerst moeten ze bijvoorbeeld nachten doorhalen door de drukte, verdienen ze slechts een minimumloon en hebben ze ook veel te maken met concurrentie van Amazon. Maar Petra verzint hier een goed plan voor! Dit boek is een aanrader voor iedereen die droomt van een eigen boekwinkel.

Ze kopen niet bij ons omdat we zielig zijn, zoals een bedreigde apensoort in de dierentuin, maar omdat ze ons graag mogen, omdat het hier gezellig is en omdat al onze medewerkers heel goed zijn in het principe ‘Klanten die dit artikel gekocht hebben, kochten ook…’ – maar dan op een heel wat charmantere wijze dan het algoritme bij Amazon.

De boekwinkel – Penelope Fitzgerald
In een klein kustplaatsje in het Engeland van de jaren ’60 woont Florence Green, een weduwe die een boekwinkel wil beginnen. Ze koopt een mooi historisch pand, maar krijgt al gauw veel weerstand. Ondanks dat de boekwinkel al snel goed loopt, krijgt ze veel kritiek. De hoofdpersoon, Florence Green, is een moedige vrouw. Ze is zelfstandig en laat zich niet zomaar de les leren. Dit maakt haar een interessant personage waar je graag meer over wilt lezen. Een prachtig en ontroerend verhaal. Het boek is overigens ook verfilmd!

Tot slot

Deze vier boeken gaan allemaal over boekwinkels, maar zijn toch heel verschillend van elkaar. Het terugkerende thema is echter wel de concurrentie met Amazon. In drie van de vier boeken speelt dit een grote rol. Het maakt duidelijk dat we voor het behoud van de boekwinkel zo min mogelijk bij de grote reuzen zoals Bol of Amazon moeten bestellen…
Op die manier kunnen we heerlijk blijven rondneuzen!


Koop jij graag bij een boekwinkel, bestel je liever of ben je – net als ik – ook een groot liefhebber van het lenen uit de bieb? En ken jij nog mooie boeken die zich afspelen in boekenwinkels?

6 thoughts on “4x boeken die zich afspelen in boekenwinkels

 1. Tijdens de corona-crisis ben ik ook de lokale boekhandels gaan steunen. Afwisselend de Bruna in het wijk-winkelcentrum en de boekhandel in het centrum van de stad. Wist je trouwens dat je bij veel lokale boekhandels ook online kunt bestellen?

  Sowieso kocht ik al een poosje (bijna) geen boeken meer bij bol, maar met de corona-crisis al helemaal niet meer. Bol heeft mij iets te veel macht en kan iets te rare dingen doen qua boeken wat mij betreft.

  Liked by 1 person

  1. Ja, ik hoor inderdaad veel slechte verhalen over hoe Bol ook met schrijvers omgaat. En inderdaad te veel macht …

   Leuk dat je afwisselt tussen boekhandels! Ik wist inderdaad dat je wel online kunt bestellen, maar ik vind het toch te leuk om rond te lopen door de winkel. 😉 Maar het is wel een goed punt om te weten als je altijd wilt bestellen en dit normaal via Bol of Amazon doet natuurlijk!

   Liked by 1 person

 2. Wat een leuke tips Lotte, zet ze op m’n lijstje! Ik probeer, als ik boeken koop, dat allemaal bij de lokale boekhandel te doen of daar te bestellen. En ik leen ook vaak boeken uit, want mijn kasten ontploffen anders toch haha.

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s