Recensie: Leon & Juliette van Annejet van der Zijl

Beter laat dan nooit: het boekenweekgeschenk. Ik sta nooit zo te springen om het geschenk te lezen. Vaak valt het me tegen, terwijl ik het andere werk van de schrijver in kwestie wél leuk vind. Hoe dat kan weet ik niet, maar tot nu krijgen boekenweekgeschenken vaak niet veel sterren. Dit keer duurde het nog langer voor ik het geschenk ging lezen, omdat ik ook geen grote fan ben van Annejet van der Zijl.  

Toch ben ik blij dat ik haar boekenweekgeschenk wél heb gelezen. Was het geweldig? Nee, dat niet, maar het heeft me wel veel geleerd en geboeid. Ik geef je graag twee belangrijke redenen waarom je dit boekje gelezen moet hebben. En waarom ik dit keer dus wel enthousiast ben over het boekenweekgeschenk 😉

Het verhaal
De hoofdpersonen Leon & Juliette worden in het begin van het boek geliefden. Leon, een migrant die in 1818 vanuit Nederland naar de Verenigde Staten verhuist voor de handel ontmoet Juliette als slavin van zijn handelspartner. Als Leon ernstig ziek wordt, verzorgt Juliette hem. Dankbaar en verliefd koopt hij Juliette over van zijn partner. Ze wordt zijn geliefde. Gedurende het hele boek heerst er spanning rondom hun gelijkwaardige relatie. Kan en mag hun liefde ooit aan het daglicht worden blootgesteld?

Waarom ik nu zo enthousiast ben over dit boekenweekgeschenk? Ik geef je graag twee belangrijke redenen.

Reden no 1. Annejet van der Zijl heeft een hele goede keuze gemaakt door te schrijven over de tijd van slavernij. Dit was namelijk een periode waarin dwarsdenkers – het thema van de boekenweek – héél hard nodig waren. Het was schrikwekkend om te lezen hoe men in Charleston slavernij probeerde te behouden. Zeer confronterend om te lezen, maar zo belangrijk dat deze feiten verteld blijven worden. Zeker als je bedenkt hoe hardnekkig racisme nog aanwezig is in de Verenigde Staten – en helaas ook in andere landen.

Reden no 2. Door het boek leer je veel over de 19de eeuw. Het boek was voor mij ook een geschiedenisles. Zo leerde ik bijvoorbeeld dat Nederland economisch zo zwakker was dan de Verenigde Staten dat burgers migreerden naar de VS. En je leert veel over de aanleiding voor de Burgeroorlog in de 19de eeuw in de VS. Van der Zijl doseert de portie geschiedenis ook ontzettend goed. Voor mij was het erg prettig dat er niet al te veel verschillende namen of gebeurtenissen langskwamen. Het voelde hierdoor minder als een opsomming.

Wat vond jij van dit boekenweekgeschenk? En ben jij fan van de geschenken of vind je ze ook vaak minder goed dan de andere boeken van de schrijvers?

Altijd op de hoogte blijven van mijn nieuwste blogs? Schrijf je dan in voor een herinnering per e-mail:

Meer recensies lezen? Kijk ook eens naar deze posts:

2 thoughts on “Recensie: Leon & Juliette van Annejet van der Zijl

 1. Ik vond het een erg mooi boek om te lezen, ik ben natuurlijk ook historicus haha. Boekenweekgeschenken vind ik wisselend. Ik koop elk jaar wel braaf een boek tijdens de Boekenweek, dus dan krijg ik ook meteen het geschenk. Meestal lees ik dit op de dag dat je gratis met de trein kunt haha.En bij de een vind ik het fijn dat het een kort en bondig boekje is, bij de ander had ik gewild dat het nog pagina’s langer door ging.

  Like

  1. Jaa, voor jou is dit boek natuurlijk echt perfect! 😉
   Dat is ook wel een leuk idee: om het boek standaard op de gratis-reizen-dag te lezen. 🙂

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s