Recensie: Little Women – Louisa May Alcott

Heel eerlijk: dit boek koos ik enkel en alleen uit vanwege de prachtige cover. En wat ben ik blij dat ik dit boek uit het schap heb gehaald! Little women is een prachtige klassieker waarin je het leven volgt van de vier March sisters. Toen ik het boek eenmaal uit had, dacht ik nog steeds aan ze en ‘miste’ ik ze zelfs een beetje. Overigens zat in deze uitgave alleen het eerste deel en kan ik nu dus nog verder met het tweede deel, Good Wives.
Naast dat het boek heel fijn was om te lezen, is het ook een interessante inkijk in een gezin in de 19de eeuw tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog. Ook vond ik het boek aansluiten bij de tijd waarin we nu leven. Een periode waarin we weer de essentiële dingen gaan waarderen: gezondheid, familie en samenzijn.

Louisa May Alcott
Je herkent in het boek veel terug van de eigen maatschappelijke context van het leven van Louisa May Alcott. Ze groeide op in Amerika in tijden van de slavernij, maar haar familie was tegen de slavernij. Je ziet dit terug in het boek: de moeder van de zusjes is trots op haar man die meevecht in de oorlog voor de civil rights. Ook vond de schrijfster de emancipatie van vrouwen belangrijk. Dit herken je heel goed terug in onder andere het karakter Josephine. Je ziet ook heel duidelijk dat sommige zusjes worstelden met hun traditionele rollen. Ga ik trouwen of ga ik voor mijn eigen carrière? Een dilemma dat voor die tijd nog niet zo gebruikelijk was.

Een ander heel erg mooi thema is het omgaan met geld. De familie was ooit rijk, maar zijn aan het begin van het boek al een groot deel van die rijkdom kwijtgeraakt. De ene zus vindt dit moeilijker dan de andere, maar je ziet ze alle vier hun best doen om niet constant te verlangen naar meer spullen of meer geld. Er heerst al veel bewustzijn bij de zussen dat ook rijke mensen ongelukkig kunnen zijn en dat het allerbelangrijkste is dat je het fijn hebt met elkaar. Ze trainen zichzelf hier ook in door bijvoorbeeld dankbaar te zijn. Dit vond ik zó leuk om te lezen, omdat we dit, meer dan 150 jaar later, weer als hip en mindful zijn gaan bestempelen.

“When you feel discontented, think over your blessings, and be grateful.” ‘Being sensible girls, they decided to try her advice, and soon were surprised to see how well off they were. One discovered that money couldn’t keep shame and sorrow out of rich people’s houses.’


Nu ik dit boek heb gelezen, wordt het tijd om het vervolg Good Wives  te lezen en ook de verfilmingen te kijken. Want dit verhaal smaakt naar meer. Ik verbaas me er wel over dat ik dit boek niet op de middelbare school voor Engels heb gelezen. Ik weet zeker dat ik het toen ook al een prachtig boek had gevonden. Gelukkig is het nooit te laat om een boek te leren kennen. Ik kan het je dan ook zeker aanraden om dit boek te lezen als je het net als ik alleen kende als ‘die ene klassieker die net verfilmd is’. Want het is zoveel meer dan dat.

Extra:
Nog een kleine funfact over dit boek. Het boek wordt in de serie Friends gelezen door Joey, nadat Rachel een challenge met hem aanging. Zij zou een boek lezen waar Joey fan van was en dan zou Joey haar boek, Little Women, gaan lezen. Zie hier het fragment. Spoiler voor de serie: Joey wordt zo ontroerd door het boek dat hij het in de vriezer wil doen. Spoiler voor mij: in de serie verklapte Rachel al hoe het boek afloopt. Dit wist ik dus helaas al toen ik met het boek begon…

Meer recensies lezen over Engelstalige boeken?

2 thoughts on “Recensie: Little Women – Louisa May Alcott

  1. Mooie recensie! Dit boek staat zeker nog op mijn wil-ik-nog-lezen-lijst. Ik heb de Friends-serie meerdere keren gezien, maar kan mij de scene dat Joey het boek leest niet herinneren. Gelukkig maar dan, zeker wat betreft de spoiler van Rachel. 😉

    Like

    1. Dankjewel! Wat leuk dat het boek ook op je to read-lijst staat. Haha, ja dat scheelt een hoop, want ze verklapt echt heel veel cruciale informatie. :’)

      Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s