3x boekentips om meer te schrijven

Vroeger schreef ik veel verhalen. Zo schreef ik als jong meisje een soap met een vriendin en schreef ik later ook een eigen boek: een paardenverhaal in een fantasy-jasje. Als ik het nu teruglees, zie ik ook wel in dat het geen bestseller zou worden, maar ik heb er wel veel plezier aan beleefd. Nu ik wat ouder ben, gaat het schrijven met horten en stoten. Soms schrijf ik ineens wekenlang veel gedichten of verhalen en vervolgens schrijf ik weer een jaar lang alleen boodschappenlijstjes. Waar dat aan ligt is niet altijd even duidelijk. Maar wat wel vaststaat, is dat ik op zijn minst drie dingen nodig heb: een doel, inspiratie en het liefst wat publiek.

Voor veel mensen is het doel om ooit een eigen boek te schrijven. Sommige bronnen geven zelfs aan dat honderdduizenden Nederlanders een boek willen schrijven! Als een grote lezersschare je einddoel is zal daar sowieso veel ongelezen werk aan voorafgaan. Er is immers een hoop oefening nodig om een bestseller te schrijven. Veel van wat ik nu schrijf wordt nooit gelezen, maar af en toe probeer ik al wat publiek te creëren voor een motivatieboost. Zo schrijf ik soms een gedicht voor leerlingen als ik lesgeef over poëzie. Als je geen docent bent, kun je gedichten schrijven voor zelfgemaakte kaartjes of een mooi verhaal schrijven met je zus of broer als hoofdpersoon en dit als cadeautje geven. Zolang je je familie niet overlaadt met tien boekwerken per week zullen ze ongetwijfeld blij zijn om af en toe iets van je werk te lezen (zéker als zij zelf een rol spelen in je verhaal).

Voor velen blijft het schrijven van een boek altijd bij dromen. Is dit erg? Dat denk ik niet. Het is altijd belangrijk om te blijven schrijven, zelfs als het enige publiek je familie is. Waarom? We vinden het gewoonweg fijn om te vertellen. Het liefst natuurlijk met een luisteraar, maar zelfs zonder dat iemand je teksten leest kan het heerlijk zijn om je te verliezen in het schrijven van verhalen, gedichten of essays. En alleen al je eigen gedicht voordragen op een verjaardag of jouw essay in de krant zien staan geeft wellicht genoeg motivatie om je weer een jaar verder te laten schrijven.

Ook zijn er veel plekken om voor publiek te schrijven als een boek in de winkel niet je doel is. Misschien schrijf je artikelen voor je werk, ga je aan de slag op de redactie van een vereniging, draag je gedichten voor op een open avond, maak je een korte verhalenbundel over een bepaald vakgebied samen met andere experts óf schrijf je -net als ik- voor je eigen blog. Zoals ik hierboven al zei, het is belangrijk om inspiratie, een doel en eventueel publiek te hebben. 

Dus los van de vraag of je nu wel of geen bestseller wilt schrijven: schrijven is leuk, fijn, leerzaam en iets waar je je in kunt ontwikkelen. Voor de nodige inspiratie, volgen nu tips voor een paar boeken. In deze drie boeken staan veel kleine of grote opdrachten. Zo heb je altijd een onderwerp om over te schrijven en kom je makkelijker over je writer’s block heen zodat je jouw schrijfstijl kunt ontwikkelen.

undefined

Durf te schrijven – Carry Slee
Carry Slee legt in dit boek heel luchtig en met veel humor uit hoe je een goed verhaal schrijft. Slee is natuurlijk vooral bekend door haar jeugdboeken zoals Kappen! en Spijt. In de voorbeelden zie je dit sterk terug: ze leert je dan ook om heel duidelijk met een goede spanningsopbouw te schrijven, zodat de lezer geraakt wordt door je verhaal.
Je krijgt oefeningen om te leren hoe je emoties zichtbaar maakt in een verhaal, hoe je de ontwikkeling van een karakter laat zien en hoe je een omslag in een verhaal kunt maken. Soms vind ik de opdrachten heel erg gestuurd, waardoor het moeilijker is om je eigen stijl te vinden. Wel denk ik dat je hier, zeker als je boeken of korte verhalen schrijft, goed leert hoe je je verhaal spannend en goed leesbaar maakt. 

333 dingen om over te schrijven
Dit boek is ideaal als je geen zin hebt om een hele stoomcursus creatief schrijven te volgen, maar wel af en toe wat wilt schrijven. Het boek geeft je instant inspiratie en de opdrachtjes leiden vaak tot grappige en creatieve verhalen. Je kunt de opdrachten ook gebruiken voor feestjes of uitvoeren samen met een vriend(in) die ook dol is op schrijven. Je zoekt een bladzijde uit en zet vervolgens een timer, zodat je elkaar na een halfuur jouw hilarische, gekke of ontroerende verhaaltje voor kunt lezen. Op deze manier heb je inspiratie, een doel én meteen je eigen, kleine publiek. Ook wissel je zo goed af tussen vertellen en luisteren. Zelf gebruik ik dit boek ook in de klas met leerlingen. Omdat ze het zelf vaak moeilijk vinden iets te bedenken om over te schrijven helpt dit boekje ze om lekker voor zichzelf te kunnen schrijven. Voorbeelden van opdrachten zijn: ‘Schrijf een verhaal over iemand die jaloers is op iedereen die hij tegenkomt’, ‘schrijf over je ochtendritueel alsof het een horrorfilm is’, ‘beschrijf een filmavondje vanuit het perspectief van een bak popcorn’ of ‘beschrijf hoe het voelt om uit te glijden’. Het varieert dus van serieuze tot grappige opdrachten.  

De schrijfbibliotheek en Het grote schrijf-doe-boek – Louis Stiller
Een andere goede tip is een volledige serie (!) met boeken over schrijven. Deze serie heet De schrijfbibliotheek en bevat boeken om te leren schrijven in alle genres: essays, interviews, fantasy, oerverhalen, gedichten, enz. Dit is ideaal als je weet waarop je je wilt richten. Via deze boeken kun je je daar dan verder in ontwikkelen. Dankzij tips en oefeningen ontwikkel je je schrijftalent in een specifiek genre. Een boek uit de serie waar ik nu zelf uit werk is Het grote schrijf-doe-boek. Het leuke aan dit boek is dat het verschillende thema’s heeft met oefeningen voor elke dag van het jaar. Je kunt dus een jaar met dit boek doen. In tegenstelling tot andere boeken uit de serie richt het zich niet op één genre, maar kun je echt goed ontdekken wat bij jou past. Heel veelzijdig dus!

Genoeg boeken om je inspiratie te geven en om je meer te kunnen leren over schrijven. Het is altijd fijn om jezelf te blijven ontwikkelen. Als je meer wilt schrijven, blijf dan vooral op zoek gaan naar inspiratie, stel doelen voor jezelf (bijvoorbeeld 50 woorden per dag schrijven of één opdracht per week) en zoek af en toe wat publiek op om je werk mee te delen. Veel van je woorden zullen ongelezen blijven, maar dat is helemaal niet erg. Je ontwikkelt je en zolang je af en toe iemand hebt die van jouw verhalen kan genieten geeft dit al een enorme boost. Al is het maar één persoon.

2 thoughts on “3x boekentips om meer te schrijven

  1. Hee Lotte! Heb jij een paardenboek geschreven? ?Dat wist ik niet! Die wil ik lezen! 🙂

    Groetjes,
    Annelies

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s