Boeken van over de hele wereld #3: Ghana, Brazilië, Oekraïne en Zuid-Korea

Dit is al weer mijn derde ‘reis’! Deze keer heb ik weer verschillende boeken ontdekt van over de hele wereld. In tegenstelling tot de vorige keer ben ik niet over alles even enthousiast. Maar ik heb er wél veel van geleerd. En gelukkig ook wel regelmatig van genoten 😉

Het diepe blauw – Ayesha Harruna Attah
Thema’s: slavernij, tweelingen, kolonialisme

In dit boek volg je de levens van een tweeling, Hassana en Husseina. Ze zijn uit elkaar gehaald tijdens een plundering in hun dorp. Ze werden vervolgens tot slaaf gemaakt. Het ene zusje ging naar Brazilië en het andere naar Ghana. Ze hadden geen contact met elkaar, behalve in hun dromen. Door hun dromen te volgen gingen ze op zoek naar elkaar nadat de slavernij werd afgeschaft. Maar wat gebeurt er als je jarenlang geen contact meer hebt gehad en je eigen leven hebt opgebouwd?
Het is een interessant boek over het einde van de slavernij en het kolonialisme van Europa. Het stukje over dromen vond ik soms wat cliché, maar gaf het boek wel iets extra’s. Voor de hoofdpersonen had ik veel respect. Ze waren ontzettend sterk en wisten vanuit het niets een leven op te bouwen! Dit boek is een aanrader voor iedereen die wil leren over de kracht van jonge meisjes die na de afschaffing van de slavernij hun eigen leven moesten opbouwen.  

Liefde in de grote stad – Sang Young Park
Thema’s: homoseksualiteit, vriendschap, liefde

Het boek gaat over een homoseksuele man in Seoul die terugblikt op zijn liefdesleven en zijn vrienden. Je leest veel over uitgaan, drinken en seks, maar ook over zijn relatie tot zijn moeder. Je komt er al snel achter dat zij ernstig ziek is. Over zijn liefdesleven lees je ook dat hij zich vaak moet inhouden. Als hij met een man door de stad liep, moet hij er op letten dat hij niet zijn hand pakt of informeel met hem praat. Het is een mooi boek, maar ik miste wat richting. Ook vond ik de hoofdpersoon wat lastig te peilen. Er zat niet veel ontwikkeling in. Wel vond ik het leuk om meer over Seoul te lezen en de Zuid-Koreaanse cultuur. Maar het boek wist me niet te raken.

Aleksandra – Lisa Weeda
Thema’s: oorlog, familiegeschiedenis, bezetting

Als je je meer wilt verdiepen in de geschiedenis van Oekraïne is dit boek perfect. Ik heb veel geleerd over de Donbas en hoe ze al zo veel oorlog hebben meegemaakt. Ik vond het heftig om te lezen hoe Russische separatisten het gebied al jaren bezetten en mensen onderdrukken.
In het boek volg je Lisa, de kleindochter van Aleksandra. Ze schrijft over haar oma die als jong meisje vanuit de Donbas moest vertrekken naar Duitsland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Maar je leest ook over de rest van de familie door de tijd heen. Over het communisme, de Tweede Wereldoorlog én de Russische bezetting sinds 2014. Oorlog, honger, verdwijningen, plunderingen… Het is een gebied dat veel heeft moeten meemaken.
Hoewel ik veel heb geleerd over de Oekraïense geschiedenis, ben ik niet enthousiast over de schrijfstijl. Het verhaal wordt verteld vanuit een dodenwereld. Dit voegde voor mij weinig toe en gaf vooral verwarring. Ook waren het te veel namen die niet altijd duidelijk werden geplaatst in de tijd. De metaforen vond ik ook wat storend. Het verhaal is zelf al mooi en bijzonder genoeg. Als je hier doorheen kunt lezen, is het wel een aanrader, want het verhaal is (helaas) actueler dan ooit.

Ik denk dat dit voorlopig de laatste blog over de reis om de wereld wordt. Ik blijf lekker lezen uit boeken uit verschillende continenten, maar de volgende blogs gaan weer andere thema’s hebben 😊

Heb jij nog tips voor boeken uit landen waar minder over (of uit) geschreven wordt?

Meer lezen over de wereldreis in boeken? Eerder schreef ik er deze posts over:

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s