Korte recensie: The beauty of your face – Sahar Mustafah

The beauty of your face is een hoopvol, liefdevol, maar ook pijnlijk boek. In het boek lees je over Afaf en haar familie. Ze wonen in de Verenigde Staten, maar zijn gevlucht uit Palestina. Op jonge leeftijd loopt Afafs zus Nada weg. Haar moeder wordt depressief en haar vader gaat drinken. Afaf voelt zich eenzaam en stort zich op foute jongens. Totdat ze de Islam ontdekt en zich eindelijk thuis voelt. In het boek lees je hoeveel steun en liefde ze ervaart vanuit de gemeenschap en hierdoor opbloeit. Maar jaren later slaat alsnog het noodlot toe.

Het hele verhaal wordt geplaatst in de context van de Verenigde Staten na 9/11. De moslimhaat is groter geworden, de angst voor de Islam neemt toe… Afaf merkt hier veel van. Ze wordt gediscrimineerd, uitgescholden op straat en voelt zich steeds vaker onveilig. Zelfs het reizen met een vliegtuig is een risico geworden. Omdat je leest hoe goed haar religie haar heeft geholpen, is het pijnlijk om te lezen hoe ze door haar geloof wordt gezien als terrorist.

A few muslimat from the Nur Society have taken off their hijabs – their husbands worry about their safety. Just last week Afaf had heard about a woman who was shoved and kicked by a white couple at a supermarket while she was unloading her groceries.

Ik kan het boek iedereen aanraden. Het verhaal is prachtig geschreven. Je leeft mee met alle personages. Het is ook heel mooi om te zien hoe iemand steun vindt in haar religie. Ik geloof zelf niet en ik vond het daardoor extra leerzaam om te lezen over iemand die zo toegewijd is aan haar geloof.

Meer lezen over boeken? Eerder schreef ik deze recensies:

Wil je me volgen op sociale media? Dat kan hier:

2 thoughts on “Korte recensie: The beauty of your face – Sahar Mustafah

  1. Heel mooie recensie.. Het lijkt me een mooi boek. En een belangrijk boek om te lezen, eigenlijk voor iedereen. Aan mijzelf merk ik dat ik boeken waarin de pijnlijke dingen voorkomen die veel (kinderen van) vluchtelingen meemaken over het algemeen mijd. Gewoonweg omdat ik het niet aandurf ermee geconfronteerd te worden.

    Herkent iemand dit? Hopelijk kan ik mij er eens overheen zetten. Ik lees namelijk wel boeken waarin ook leed voorkomt, maar op de een of andere manier vind ik het altijd het meest schrijnend om te lezen hoe een hoofdpersoon als onwelkom uitschot wordt gezien, of niet de steun krijgt van familie die hij of zij nodig heeft.

    Like

    1. Kan ik me voorstellen! Sowieso is het wel heftig om bepaalde boeken te lezen waarin veel leed voorkomt. Helemaal niet gek om ook voor jezelf te kiezen om minder over bepaalde thema’s te lezen!

      Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s