Korte recensie: De Filosoof, de Hond en de Bruiloft – Barbara Stok

Barbara Stok vertelt in dit stripboek het verhaal van Hipparchia. Zij is een filosofe uit Griekenland die leefde in de 4de eeuw voor Christus. Ze groeit op in een wereld waar mannen het voor het zeggen hebben. Als ze bijvoorbeeld vertelt dat ze filosofische boeken leest, wordt ze uitgelachen. Ook is ze een vrouw die vraagtekens durft te zetten bij hoe alles gaat. Waarom behandelen we de tot slaaf gemaakten zo slecht en laten we ze zo hard werken voor óns zilver? En waarom stoppen we zoveel tijd in het vinden van de perfecte bruidskleding? Is dit het allemaal waard?
Ze geeft haar zoektocht naar antwoorden niet op en gaat vermomd als man naar lezingen van de filosoof Crates. Hier leert ze over het leiden van een leven zonder luxe en bezit. Maar de grote vraag is uiteindelijk of ze net als Crates tegen de stroom in durft te gaan en haar luxueuze leventje op durft te geven.

Ik vind het boek een sterke feministische boodschap hebben. Ook geeft het boek goede kritiek op de leefstijl die draait om luxe en bezit. Het verhaal is daarnaast prachtig vormgegeven door de tekenstijl van Stok. Net als haar andere boeken leest het daardoor vlot en plezierig. Maar het beste van dit boek is hoe geweldig het leven en het gedachtegoed van Hipparchia is neergezet. Ze is een voorbeeld voor alle vrouwen die ook zelfstandig denken. En ze is de kritische blik voor iedereen die alleen maar bezig is met spullen en geld.

Meer blogs lezen over mooie, inspirerende boeken? Eerder schreef ik hier een blog over:

Wil je een berichtje krijgen wanneer ik een nieuwe blog plaats? Meld je dan aan voor een update per mail.

Je kunt me natuurlijk ook volgen op sociale media!

2 thoughts on “Korte recensie: De Filosoof, de Hond en de Bruiloft – Barbara Stok

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s