Waarom je kinderboeken moet lezen: 3 redenen én 3 tips

Een tijdje terug las ik het pleidooi Waarom je kinderboeken moet lezen, ook al ben je oud en wijs van Katherine Rundell. De boodschap van dit slechts 73 bladzijdes tellende boekje? Dat het goed is om als volwassene kinderboeken te lezen! En dat het zéker niet iets is om je voor te schamen. Zelf lees ik regelmatig jeugdboeken. Dit begon al tijdens mijn studie bij het vak Jeugdliteratuur en tegenwoordig lees ik het gewoon voor de lol ;). Waarom ik voor mijn plezier jeugdboeken lees én welke 3 tips van mooie kinderboeken ik voor je heb, lees je hieronder.

3 redenen om jeugdboeken te lezen (ook al ben je dus oud en wijs)
1. De fantasie! Jeugdboeken bevatten vaak meer fantasie dan boeken voor volwassenen. En dit is andere fantasie dan die je in fantasy-boeken voor volwassenen tegenkomt. Denk meer aan dieren die praten, bomen die eigenlijk mensen zijn of kinderen die meer kunnen dan je had verwacht. Heerlijk toch?
2. Jeugdboeken zijn vaak wat onschuldiger. Nare gebeurtenissen worden minder hard verteld en enge details blijven je bespaard. In sommige boeken voor volwassenen wordt bijvoorbeeld de oorlog véél gruwelijker omschreven dan in een jeugdboek met hetzelfde thema. Persoonlijk vind ik zo’n filter wel fijn.
3. Veel boeken zijn heerlijk kneuterig. Ik kan volledig wegdromen bij eilandjes waarop iedereen lief is tegen elkaar en je in een warm huisje je favoriete chocoladedrankje voorgeschoteld krijgt. En zo zijn er nog veel meer ‘kneuterige’ scenario’s in jeugdboeken die in de gemiddelde roman voor volwassenen ontbreken.

Oké, genoeg redenen dus om weer eens een jeugdboek te lezen! Ook als je kinderen allang uit huis zijn of als je geen kinderen hebt.
Maar welke jeugdboeken zijn dan het mooiste om te lezen als je al oud en wijs bent? Ik geef je 3 tips!

De jongen, de mol, de vos en het paard – Charles Mackesy
Grote kans dat je dit boek al voorbij hebt zien komen! Het staat al een tijdje hoog in de bestsellerlijst. Het boek zit vol mooie boodschappen en prachtige illustraties.
Het is een heel mooi boek, maar je bent er wel snel doorheen. Misschien is het meer een boek om af en toe even een bladzijde in te lezen.

De nachtlantaarn – Lisa Thompson
De elfjarige Nathan moet samen met zijn moeder vluchten voor zijn boze stiefvader. Maar als zijn moeder even weggaat om boodschappen te doen, komt ze niet meer terug. Nathan is volledig op zichzelf aangewezen. Totdat hij een oude vriend tegenkomt én een nieuwe vriendin maakt. Maar wie zijn dit precies? Het boek is een schitterend jeugdboek over je angsten overwinnen. En het is een beetje magisch…

Alles komt goed, altijd – Kathleen Vereecken
Dit boek vertelt een ontroerend verhaal over een Belgisch meisje tijdens de Eerste Wereldoorlog. Je volgt haar gedachtes en gevoelens door de oorlog heen. Haar moeder zegt vanaf het begin telkens: “alles komt goed, altijd”. Maar op een bepaald moment gelooft Alice het niet meer. Want er zijn te veel dingen gebeurd die helemaal niet ‘goed zijn gekomen’.
Wat ik zo goed vind aan het boek is dat je duidelijk ziet hoe Alice zich groot probeert te houden. Zelfs als ze vluchten weet ze een knop om te zetten bij iedere vieze, volle schuur waar ze in terechtkomen. Dat je haar gedachtes zo goed kan volgen komt ook doordat het in de ik-vorm geschreven is.
Het is wel een erg heftig boek om te lezen, maar ook een goed boek om een beeld te krijgen van het leven tijdens een vreselijke oorlog.

Toen het in de verte eindelijk stiller werd, hoorde ik in mijn hoofd alleen maar mijn moeder die zei dat alles goed komt. Altijd.
En toen klonk haar stem ook echt.
Dat het laat was. En bedtijd.
Dat ik naar huis moest komen.
Ik rolde met mijn ogen en nam afscheid van Johanna.


Lees jij graag jeugdboeken? En wat is een van jouw favoriete jeugdboeken die je de laatste tijd hebt gelezen?

Wil je meer lezen over jeugdliteratuur? Ik schreef al eerder blogs over goede jeugdboeken die je op iedere leeftijd kunt lezen!
– Momo en de tijdspaarders – Michael Ende
– Korte recensie: Donkerblauwe woorden – Cath Crowley
– De nominaties voor het Beste Boek voor Jongeren 2020
– Boek vs. film #1: De Koning van Katoren

Meer leen over boeken? Je kunt me ook volgen op sociale media:

3 thoughts on “Waarom je kinderboeken moet lezen: 3 redenen én 3 tips

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s