Recensie: Dieren kunnen de pest krijgen. En dan? – Esther Ouwehand

Esther Ouwehand, lijsttrekker van Partij voor de Dieren, wil met het boek Dieren kunnen de pest krijgen. En dan? laten zien dat we het over het voorkómen van pandemieën moeten hebben. Hoe zorgen we er voor dat er volgend jaar niet een nieuwe pandemie op ons te wachten staat? En terwijl politici alleen bezig zijn met nieuwe coronamaatregelen, legt Ouwehand het verband uit tussen hoe wij omgaan met de veehouderij en onze gezondheid.

Onze leiders lijken in hun comfortzone te zitten wanneer ze een enorme crisis bestrijden, maar raken volledig van slag als hen gevraagd wordt om nu na te denken over het voorkomen van toekomstige crises.

Het boek legt uit hoe zoönosen, zoals corona, vaker voorkomen door de bio-industrie. De miljoenen dieren die we houden zijn namelijk een kweekvijver voor dit soort virussen én voor de mutaties ervan. Ook zorgt minder biodiversiteit voor een grotere kans op dit soort ziektes. En terwijl de bio-industrie al jaren groeit, is de biodiversiteit aan het krimpen. Kortom, een perfecte broedplaats voor zoönosen. Ouwehand legt dit goed uit aan de hand van voorbeelden en feiten.

Wat mij pessimistisch maakte tijdens het lezen, is dat politici de problemen in de bio-industrie vaak niet aan durven te pakken. Wist je dat er in Nederland per minuut 1.200 dieren worden geslacht? Onze bio-industrie is uit de kluiten gewassen. We zijn het land met de hoogste veedichtheid ter wereld en het blijft maar groeien. De belangenverenigingen voor de landbouw en veehouderij krijgen toch vaak hun zin. Dat is deprimerend, want een krimp van de veestapel is echt nodig.

In de hele geschiedenis van de mensheid, zo hebben de filmmakers geteld, zijn in totaal 619 miljoen mensen gedood door oorlog. We doden hetzelfde aantal dieren elke drie dagen – en dan tellen we vissen en andere zeedieren nog niet eens mee.

Het boek is goed geschreven en leest vlot weg. Iedere bladzijde staat vol met boeiende informatie. Alles is ook goed onderbouwd. Veel feiten vind ik schokkend, maar het is goed dat ze genoemd worden. Ik vind dit dan ook een van de belangrijkste boeken die zijn geschreven tijdens deze crisis! Dit boek is een must read voor iedereen die meer wil weten over het verband tussen de Nederlandse bio-industrie en de gezondheidsrisico’s.  

Meer lezen over een soortgelijk thema?

2 thoughts on “Recensie: Dieren kunnen de pest krijgen. En dan? – Esther Ouwehand

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s