Lees anders: de tijdschrifteneditie

Als het gaat over lezen denk je misschien vooral aan boeken. Maar er is natuurlijk veel meer om te lezen! Zo lees ik ook af en toe een tijdschrift. Vooral als mijn concentratie die dag wat minder is, vind ik het prettig om rustig door een tijdschrift te bladeren. Herkenbaar?

Een nadeel van tijdschriften is echter de prijs. Per stuk zijn ze wel goedkoper dan een boek, maar ze bevatten veel minder tekst. Daarnaast bestaat een groot deel van een tijdschrift uit nodeloze opvulling door reclame. Verder voelt het soms een beetje als verspilling bij het aanschaffen van een stapel gekleurd papier voor een half uur leesplezier.

Maar niet getreurd, er is een oplossing! Sinds ik het gemak heb ontdekt van het lenen van tijdschriften bij de bibliotheek wil ik niks anders meer. Dé perfecte duurzame oplossing die ook nog goed is voor je eigen portemonnee :). Dit is in verband met de sluiting van bibliotheken nu natuurlijk even niet mogelijk, maar als het goed is kunnen we straks weer tijdschriften lenen. Voor de sluiting heb ik al een stapeltje meegenomen en ik laat je graag weten welke tijdschriften er allemaal zijn en wat je ervan kunt verwachten.

Filosofie magazine
In dit tijdschrift staan veel artikelen over verschillende filosofische onderwerpen. Vaak heeft het één groter thema. De lengte van de artikelen wisselt tussen een korte column of een lang interview van drie pagina’s. Dit is wel een van de tijdschriften waar ik wat langer mee kan doen (meer waar voor je geld dus, als je hem zelf koopt!). De artikelen gaan inhoudelijk diep en vragen wel extra concentratie. Het is geen tijdschrift waar je snel even doorheen bladert.
Uiteindelijk lees ik dan toch liever boeken over dit onderwerp dan een paar korte artikelen. Maar als je niet zo goed weet wélke filosofische boeken je allemaal kunt lezen, dan kan dit tijdschrift wel een hoop inspiratie geven! Je leert veel denkers kennen en er worden veel boekentips gegeven.

V’GAN
Dit tijdschrift staat vol recepten voor veganistische gerechten. Ideaal als je op een makkelijke manier inspiratie op wilt doen. Er staan eigenlijk maar een paar (2 of 3) echte artikelen in. Die zijn leuk om te lezen maar je bent daar snel doorheen. Met name perfect voor kookinspiratie. Én je krijgt meteen een inkijkje in verschillende kookboeken. Ook als je nog niet zo bekend bent met veganistisch koken is dit wel een heel leuk tijdschrift om te gebruiken als kennismaking!

Psychologie magazine
Uiteraard lees je in dit magazine veel artikelen over de psychologie van de mens. En wat ik zo leuk vind aan dit tijdschrift is dat deze onderwerpen zo afwisselend zijn. Van minimaliseren tot narcistische persoonlijkheden … Ook is de afwisseling tussen makkelijk te lezen artikelen en meer diepgaande stukken fijn. Soms mist er alleen wat fantasie, maar ja, daarvoor is het dan ook een meer wetenschappelijk tijdschrift.

Flow
Mijn favoriete tijdschrift! Het blad brengt je in een ontspannen sfeer en daardoor kun je goed genieten van een lekkere duik in de Flow. Ook vind ik de combinatie van wetenschap en ervaring heel prettig. Het draait niet om cijfers maar àls er theorieën worden gepresenteerd zijn deze goed onderbouwd. Verder geeft het inspiratie voor je eigen leefstijl. Zo krijg je bijvoorbeeld een inkijkje in het dagelijks leven van mensen met creatieve carrières. Ik heb nu al bijna alle edities verslonden die ik kon vinden in de bibliotheek. Gelukkig wordt het schap regelmatig aangevuld ;).

Happinez
Ook dit tijdschrift is er goed in om je mee te nemen in een lekkere sfeer door de vele inspirerende artikelen. Met name de stukjes over het boeddhisme vind ik boeiend. Ook worden er veel goede boekentips gegeven.
Toch is het niet mijn favoriete tijdschrift. Ik vind de columns die er in staan niet altijd even vernieuwend en het is af en toe te spiritueel voor mij (ja, zelfs voor mij :p). Door het soms wollige taalgebruik haak ik dan af. Als laatste vind ik het jammer dat het vooral tips geeft voor vrij dure, luxe retraites en vakanties (niet iedereen heeft dat geld, denk ik dan). En ook de reclame die erin staat is vaak gericht op dure, exclusieve producten. Er is natuurlijk niks mis met meer betalen voor kwaliteit en fair-trade maar juist de meer toegankelijke producten in deze categorie komen niet aan bod in het tijdschrift. Voor af en toe vind ik Happinez een fijn tijdschrift, maar ik hoef niet elke aflevering van begin tot eind te lezen.

V!VA
V!VA gaat over liefde, films, carrière en gezondheid. De kwaliteit vind ik heel wisselend. Of ik het een leuke uitgave vind, hangt sterk samen met de thema’s. Doordat er veel variatie is ben ik de ene keer verrast en de andere keer teleurgesteld. Zo kwamen een keer reality-tv, vreemdgaan en botox veel aan bod, onderwerpen die ik minder interessant vind. Maar een andere keer ging het over minimalisme, klein geluk en meer zelfvertrouwen, thema’s die mij juist wel meer aanspreken. Kortom, het wisselt! Zelf zal ik niet zo snel meer een V!VA lenen van de bib, maar ik ben benieuwd naar jullie ervaringen met dit tijdschrift.

Lees jij weleens tijdschriften? Zo ja, wat is jouw grote favoriet?

3 thoughts on “Lees anders: de tijdschrifteneditie

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s