7 tips om meer te gaan lezen

We kennen allemaal het probleem: je wílt graag meer lezen, maar het lukt gewoon niet. Je to read-lijstje wordt steeds langer en je motivatie steeds minder. Hoewel je wegdroomt bij het idee om heerlijk met een boek op de bank je middag door te brengen ben je toch ineens de badkamer aan het schoonmaken -wat ook moet gebeuren natuurlijk!- of Netflix aan het bingewatchen. Heel begrijpelijk, maar niet nodig. Als lezen voor jou een gewoonte wordt, is het namelijk veel makkelijker om te gaan en te blijven lezen. Maar: hoe wordt lezen een gewoonte? Hier volgen 7 tips om meer te gaan lezen en dit ook te blijven doen.

Daag jezelf uit
De eerste tip om meer te gaan lezen, is door jezelf uit te dagen. Dit doe je door een haalbaar doel te stellen met het aantal boeken dat je dit jaar gaat lezen. Dit is ideaal voor 1 januari, maar je kunt er natuurlijk ook midden in het jaar alsnog mee beginnen: jij maakt de regels!
Als het niet werkt om het alleen maar ergens op te schrijven, kun je ook de challenge aangaan via handige websites zoals Goodreads of Hebban. Hier kun je je reading challenge ook bijhouden. Nog leuker wordt het als je je familie of vrienden uitnodigt om hetzelfde te doen. Zo kun je elkaar volgen en aanmoedigen!


undefined

Maak van lezen een microgewoonte
Stephen Guise legt in zijn boek Microgewoontes uit dat je klein moet beginnen als je ergens een gewoonte van wilt maken. Hij noemt dit een microgewoonte. Dat is een gewoonte die zó makkelijk uitvoerbaar is dat je het iedere dag kunt doen. En het dus ook makkelijk volhoudt.
Lezen is een perfecte activiteit om een microgewoonte van te maken. Begin bijvoorbeeld met als doel te stellen om minimaal 1 bladzijde of 1 minuut te lezen per dag. Ik durf te wedden dat het bij een goed boek dan al gauw 10 bladzijdes of 10 minuten worden. Maar let op: dit hoeft dus niet. Ook als jij iedere dag maar 1 bladzijde uitleest, maak je van lezen een gewoonte die niet snel zal verdwijnen.

Begin met boeken die je écht leuk vindt
Soms willen we een bepaald boek lezen omdat het in de top 10 staat. Of misschien hebben we het idee dat we dit boek wel ‘moeten’ lezen. En als het boek tegenvalt, durven we het niet altijd weg te leggen. Maar moet je een boek perse uitlezen met het risico dat je vervolgens helemaal niet meer leest? Voordat lezen een gewoonte is, zou ik boeken wegleggen als ze tegenvallen. Begin met boeken die voor jou echte page turners zijn!

Volg blogs, lees recensies en laat je voorlichten
Er zijn genoeg blogs, websites, tijdschriften of programma’s die jou vertellen wat voor boeken er allemaal zijn. Hierdoor kun je veel tips vinden voor leuke boeken. En dit motiveert weer om te gaan lezen. En misschien heb je ook wel vrienden of kennissen die een enorme boekenkennis hebben en je iets willen aanraden? Let er wel op dat je ook durft aan te geven als een boek jou echt niks lijkt, zodat je niet iets gaat lezen dat je niet aanspreekt.

Lees op een vast tijdstip
Gewoontes blijven goed plakken als je ze koppelt aan een vast tijdstip. Ik lees zelf bijvoorbeeld iedere avond voor het slapengaan. Nu weet ik dat niet iedereen graag leest voor het slapen gaan. Sommigen vallen na een halve bladzijde al in een diepe slaap. Kies dan een ander tijdstip. Misschien zit je vaak in de trein? Of kun je ’s ochtends voor het ontbijt een kwartiertje ruimte maken? Mocht het idee van een vast moment je meteen stress geven of is je leven heel onregelmatig: ga dan voor een microgewoonte en leg de lat lekker laag. 

Ga naar een leesclub of literair evenement
Lukt het je niet om jezelf aan het lezen te krijgen als je geen bepaald ‘doel’ hebt? Zoek dan evenementen of leesclubs waarvoor je een boek gelezen móet hebben. Dit kan ervoor zorgen dat je meer motivatie hebt en door de tijdsdruk ook vaker en meer gaat lezen.

Luisterboeken
Kom je er echt niet aan toe om met een boek op schoot tijd voor jezelf te nemen? Misschien bieden luisterboeken dan de oplossing! Die kun je écht overal lezen (of in dit geval luisteren). In de trein, in de auto, tijdens het schoonmaken of tijdens ander routinewerk… En zo kun je tóch de boeken lezen die al zo lang op je wensenlijstje staan.

Wil je meteen wat boekentips om te gaan lezen? Kijk dan eens bij een van deze blogs met boekentips:

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s