Poëzie leren lezen

Voor sommigen is poëzie een grote hobby en voor anderen is het abracadabra. De een vindt dat iets alleen een gedicht is als het rijmt. Terwijl anderen het dan meteen op een Sinterklaasgedicht vinden lijken. Er zijn verschillende meningen over poëzie. Maar eigenlijk komt iedereen wel gedichten tegen. Op een bruiloft, een begrafenis, in muziek…

Alleen wat doe je als je meer poëzie wilt gaan lezen, maar je niet zo goed weet welke gedichten geschikt zijn? En ‘hoe’ moet je die gedichten dan lezen? Om je hierbij te helpen, zijn er verschillende boeken die je hulp bieden. Ik geef je een paar voorbeelden van boeken die mij hebben geholpen om poëzie te leren lezen.

Olijven moet je leren lezen – Ellen Deckwitz
In dit boek staan veel gedichten waarbij Deckwitz je ‘helpt’ met lezen. Je krijgt achtergrondinformatie en tips over wat opvallend is. Dit zorgt ervoor dat je meteen meer kennis krijgt over poëzie. Ook legt ze veel uit over de soorten gedichten die er zijn. Een handig en toegankelijk boek om mee te starten!

Op poëtische wijze – meerdere auteurs
Dit boek is misschien iets minder toegankelijk dan het boek van Deckwitz. Maar als je op zoek bent naar meer diepgang is het perfect. Er wordt veel uitgelegd over de technische kanten van poëzie. Wat zijn metaforen, wat is een personificatie, wat voor symbolen kom je tegen in gedichten… Alles wordt behandeld en uitgelegd. Naast theorie staan er ook opdrachtjes in het boek. Zo ga je zelf actief bezig met poëzie.  

Lees maar lang en wees gelukkig – gedichten verzameld door Plint
Plint heeft een mooie bundel gemaakt waarin beeld en tekst samengevoegd zijn. Door de afbeeldingen is het al een pretje om er doorheen te bladeren!
De gedichten zijn divers en roepen allemaal een andere emotie op. Heerlijk om op een zomers middagje in een parkje wat gedichten uit te lezen.

Domweg gelukkig in de Dapperstraat – meerdere auteurs
In deze bundel staan zowel oude als nieuwe gedichten. Het is iets minder leesbaar dan de gedichten van Plint, maar het vol met verschillende genres. Door dit boekje kun je goed jouw smaak ontdekken in de poëzie!

Woorden temmen – Kila & Babsie
Dit boek helpt je met opdrachten om ook zélf poëzie te gaan schrijven! Je krijgt een duidelijke opdracht met creatieve stappen erbij. Zo kun je variëren tussen lezen en schrijven. En door zelf poëzie te schrijven, zul je de gedichten van anderen ook beter gaan begrijpen.

Instapoëzie
Op sociale media verschijnen steeds meer dichters die hun zelfgeschreven gedichten verspreiden. Deze gedichten zijn vaak wat korter, goed te begrijpen, maar zeker ook van een goede kwaliteit. Vooral als je kijkt bij de dichters die al aardig wat volgers hebben, vind je veel leuke, grappige en ontroerende gedichten. Wat dacht je bijvoorbeeld van René Oskam of de Gedichtjes van Doet?

Meer blogs lezen over literatuur en poëzie? Kijk dan ook eens naar deze blogs:

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s