Korte recensie: Olive – Emma Gannon

Olive is een jonge vrouw die na een break-up in een crisis terechtkomt. Zij weet al heel lang dat ze geen kinderen wil, maar in de levens van haar drie vriendinnen lijkt het alleen nog maar om kinderen te draaien. Hoe kan ze er voor zorgen dat ze niet uit elkaar groeien? Op wat voor manier kan ze haar eigen leven weer vormgeven na zo’n heftige break-up? En hoe gaat ze om met een omgeving die verwacht dat ze ooit nog van gedachte zal veranderen over kinderen?

‘Do you think your fear of having kids might be linked to Dad leaving us?’
‘What…no!’
‘Sorry. It’s just a thought.’
‘Why can’t a woman just not want a baby and fort hat to be the end of it?’ I say, feeling agitated.

Ik vind het zelf heel mooi dat de kwestie childfree by choice zo’n grote rol speelt in dit boek. Dit thema komt (nog) niet veel voor in de literatuur. Ook komen er veel andere belangrijke thema’s in terug: abortus, veranderende vriendschappen en volwassen worden. Wat dat laatste dan ook mag zijn…
Daarnaast vind ik Olive een heel tof personage: ze neemt geen blad voor de mond en heeft duidelijk een eigen mening, maar is tegelijkertijd lief en zorgzaam. Dit maakt haar niet zo’n stereotype en echt een personage van vlees en bloed.

‘Republicans, empowered by the Supreme Court, move aggressively toward forcing childbirth on women.’ Have you ever seen a more frightening headline? I suddenly feel so lucky: to know that I personally would have the money, emotional support and family network to get an abortion if I needed to.

Ik gaf dit boek uiteindelijk 5 sterren. Dat is zeldzaam, maar mede door het thema, de fijne hoofdpersoon én de schrijfstijl verdiende dit boek niets minder dan dat. En het boek heeft een heel hoog feministisch gehalte, wat ik ook een groot pluspunt vind!

Meer lezen? Eerder schreef ik deze recensies:

Wil je een berichtje krijgen wanneer ik een nieuwe blog plaats? Meld je dan aan voor een update per mail.

Je kunt me natuurlijk ook volgen op sociale media!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s