4x boeken over veganisme: waarom vegan?

Steeds meer producten in de supermarkt bevatten het label vegan én steeds meer mensen eten een dagje (of vaker) plantaardig. Maar waarom is het zo belangrijk om meer veganistisch te eten? Er zijn al veel boeken over dit thema geschreven. Ik deel graag vier interessante boeken met je die vertellen waarom je veganist (of vegetariër) zou worden. Bij elk boek zet ik kort neer voor wie het boek het meest geschikt is, zodat je weet of het iets voor jou is. 🙂

Dieren eten – Jonathan Safran Foer
Voor veel mensen was het lezen van Dieren eten hun laatste stapje richting vegetarisme of veganisme. En dat is begrijpelijk! Het boek gaat in op de ethische kant van het eten van dieren. Zo krijg je ook een kijkje in het ellendige leven van een dier in de vee-industrie. Maar toch leg je het boek weg met een hoopvol gevoel. Want jij als lezer kunt er voor kiezen om voor verandering te zorgen door niet meer mee te doen met dit systeem. Kleine kanttekening: De cijfers en details gaan over de vee-industrie in de Verenigde Staten, dat is misschien een klein nadeel. Maar helaas zijn de cijfers in Nederland niet veel beter…

Voor wie: voor iedereen die meer wil leren over de bio-industrie en veganist/vegetariër is of wil worden.

Past het dier nog op ons bord – Imke de Boer
De Boer, hoogleraar Dierwetenschappen, zegt niet meteen dat we helemaal veganistisch moeten eten. Ze legt vooral uit dat we minder dierlijke producten moeten eten en dat de vee-industrie flink op de schop moet. De Boer weet veel over landbouw, veehouderij en de processen die er bij komen kijken. Dit maakt het boek geloofwaardig. Ook zegt ze eerlijk dat ze zelf nog aan het zoeken is en niet volledig plantaardig eet. Ik vond de insteek van nog wel diervriendelijk vlees of zuivel eten soms nog lastig, omdat ik niet zo goed weet of diervriendelijke vee-industrie wel bestaat… Maar toch vind ik het een goed boek. Er is immers een grote groep mensen die veganisme een brug te ver vindt, maar zo wel leest over de nadelen van de bio-industrie.  

Voor wie: voor iedereen die geïnteresseerd is in waarom je vaker plantaardig zou moeten eten.

Ooit aten we dieren – Roanne van Voorst
Ooit aten we dieren is een uniek boek over de bio-industrie. Van Voorst schrijft deels vanuit de toekomst. Het boek is hierdoor heel futuristisch. Hoe kijken we in de toekomst terug op de bio-industrie van nu? Om dit te laten zien, schrijft ze een soort ‘intermezzo’s’ vanuit de toekomst. Zo lees je bijvoorbeeld over kinderen die met school een rondleiding krijgen in een oud slachthuis. Toen ik dit las, kreeg ik het gevoel dat dit misschien ooit echt wel zo zal zijn en dat gaf veel hoop!
Daarnaast neemt ze je ook mee in haar ethische overwegingen. Ze laat heel duidelijk zien hoe bizar het is wat we de dieren aandoen. Hiervoor gebruikt ze goede feiten en argumenten, maar ze wijst niet met een belerend vingertje naar mensen die nu nog vlees eten. De schrijfstijl is leuk en vlot en zelfs over dit onderwerp weet ze er nog wat humor in te gooien!

Voor wie: door de vlotte schrijfstijl en de interessante feiten en onderzoeken die worden genoemd is dit boek echt geschikt voor iedereen!

Naar een vegan wereld – Tobias Leenaert
Naar een vegan wereld, ook wel bekend als How to create a vegan world, heeft van mij 5 sterren gekregen! Voor veganisten die in hun (vrijwilligers)werk bezig zijn met plantaardig eten promoten is dit een must read.

Ook voor veganisten die soms worstelen met hun niet-veganistische omgeving is het een sterk boek. Je leert hoe je hier het beste mee om kunt gaan én wat een goede manier is om mensen aan te zetten tot minder vlees eten. Zijn visie op veganisme is heel vriendelijk en geweldloos. Dit spreekt me heel erg aan. Voor mij is dit een van de beste boeken die er vóór veganisten geschreven zijn!  

Voor wie: voor veganisten/vegetariërs die zich inzetten voor een wereld met minder dierenleed.

Heb jij nog interessante boekentips met boeken over veganisme?

Meer lezen? Je kunt me volgen op sociale media óf je aanmelden voor de herinneringsmail! 🙂

Tips voor andere posts over dit onderwerp:

2 thoughts on “4x boeken over veganisme: waarom vegan?

  1. Geweldig blog! Ook jij wijst niet met een belerend vingertje maar weet je omgeving te inspireren en motiveren om meer plantaardig te eten!

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s