Boeken van over de hele wereld #2: Azerbeidzjan, Liberia en Argentinië

Een tijdje terug ben ik begonnen met het lezen van boeken uit landen van over de hele wereld. Dit beviel me zo goed dat ik er mee door ben gegaan. Ik vind het heel leerzaam om meer te leren over zo veel verschillende landen.De boeken zijn vaak voor het grootste deel fictief, maar toch leer je veel over de geschiedenis, de cultuur én de literatuur van het land.

Voor mijn tweede ‘reis’ rond de wereld heb ik gekozen voor drie nieuwe landen waar we meestal weinig over horen.

Ali en Nino – Kurban Said
Thema’s: oorlog, cultuur, liefde

Ali is al sinds jonge leeftijd verliefd op Nino, het mooiste meisje van Bakoe, Azerbeidzjan. Zij is een christin uit ‘het westen’, hij een mohammedaan uit ‘het oosten’. Je volgt zijn leven als mohammedaan op een Russische school en ziet hoe hij opgroeit en worstelt met zijn oosterse identiteit in een steeds meer verwesterd land met zijn westerse vrouw.

Het is heel mooi dat je een stukje geschiedenis volgt van Azerbeidzjan, een land waar ik absoluut niet bekend mee was. Ook is het een prachtig liefdesverhaal over een onvoorwaardelijke jeugdliefde.

Soms leest het boek wat traag. Ik kon mijn aandacht er niet altijd goed bij houden. Dit zou ook kunnen komen doordat het al een wat ouder boek is en de schrijfstijl wat minder vlot is. Maar het verhaal is schitterend en het gaf me een mooi inkijkje in een land en een geschiedenis waar ik niks van af wist.

Drakendochter – Clarice Gargard
Thema’s: politiek, familiegeschiedenis

Door dit boek heb ik veel geleerd over Liberia. Een land waar ik eigenlijk alleen van wist waar het lag … Gargard gaat in dit boek op zoek naar de geschiedenis van haar familie. Met name naar de geschiedenis van haar vader. Hij heeft namelijk lange tijd voor een gruwelijke dictator gewerkt. Hoe kon zo’n goede man dit werk doen? En maakt dit hem ‘fout’ of deed hij gewoon wat hij moest doen?

Het mooie van het boek is dat het deels verhalend en deels feitelijk is geschreven. Je leest over haar eigen zoektocht, maar ook over de geschiedenis van Liberia. Een geschiedenis met heftige burgeroorlogen, maar met als hoogtepunt de eerste vrouwelijke president van het continent!

Het boek gaat ook dieper in op vragen hoe je je als buitenstaander moet verhouden tot een oorlog die je niet hebt gemaakt. En hoe wij vanuit het westen naar conflicten in Afrika kijken en deze vaak minder belangrijk vinden dan conflicten in andere continenten. Dit vind ik, zeker nu, belangrijk om bij stil te staan en kritisch over te blijven kijken naar onszelf.  

….stelt zij dat het geheugen van een oorlog lokaal is; degenen die hem meemaken weten hoe dat voelt, en degenen die ernaar kijken kunnen dat onmogelijk ervaren. Ook blijken niet alle oorlogen door ons even belangrijk te worden gevonden. De meeste conflicten krijgen pas internationaal aandacht wanneer ze een impact hebben op westerse samenlevingen.

Dingen die we verloren in het vuur – Mariana Enriquez
Thema’s: horror, vermissing, moord

Het boek bestaat uit allemaal losse verhalen. Hierdoor kostte het me veel moeite om in het boek te komen, ik moest telkens weer wennen aan de nieuwe personages. De verhalen neigen soms naar horror en zijn behoorlijk morbide. Dit is niet mijn smaak, maar de sfeer wordt in elk verhaal wel goed neergezet.

In de verhalen komen veel verdwijningen en vermissingen voor. Dit zou een link kunnen zijn met de eerdere politieke situaties in Argentinië. Een voorbeeld is een groepje van drie dat een huis binnengaat. Na enkele geluiden komen er twee angstig uitgerend, maar één meisje blijft voor altijd vermist.

Ik vind het boek te luguber om er enthousiast over te zijn. Het las niet fijn en ik moest me er toch wat doorheen worstelen. Maar als dit wel je smaak is, kan ik het zeker aanraden! Het is goed geschreven en de verhalen zijn stuk voor stuk uniek en origineel.

Meer lezen over boeken van over de hele wereld? Eerder schreef ik deze blogs over boeken die je meenemen op wereldreis langs de voor ons minder bekende landen en continenten. En houd mijn blog goed in de gaten, want er volgt binnenkort een deel 3!  

Aanmelden voor een herinnering per e-mail als er een nieuwe blog verschijnt? Dat kan hier:

Je kunt me uiteraard ook volgen op sociale media:

2 thoughts on “Boeken van over de hele wereld #2: Azerbeidzjan, Liberia en Argentinië

  1. Dit zijn wel boeken die je bij blijven! ‘Ali en Nino’ vond ik mooi. ‘Dingen die we verloren in het vuur’ is inderdaad verrassend en ik hou van dat surrealistische. Drakendochter heb ik genoteerd, dat klinkt erg boeiend.

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s