2 boekentips om je schermtijd te minderen

Herken je dit? Je zit lekker te lezen en 2 minuten later ben je ineens appjes of mails aan het beantwoorden. Zelf heb ik hier regelmatig last van. Altijd als mijn telefoon in de buurt ligt, word ik verleid er toch weer even op te kijken. Gelukkig zijn er boeken die je kunnen helpen om de offline wereld wat meer ruimte te geven. Dit zijn twee tips:  

1. De macht van niets doen – Jenny Odell
In dit eerste boek geeft Odell vooral kritiek op sociale media. Ze legt bijvoorbeeld uit hoe algoritmes ervoor zorgen dat je in een bubbel komt. Volgens haar kun je beter een praatje maken met je buren dan influencers volgen. Ook schrijft ze dat je juist oog moet hebben voor je omgeving: door vogels te bestuderen, de geschiedenis van je woonplaats te onderzoeken, etc. De ideologie is mooi, maar het boek is helaas wat chaotisch geschreven. Zo mist een er een duidelijke opbouw.
Maar het boek geeft wél een onderbouwde motivatie om aandachtiger te zijn voor je omgeving en om minder naar je scherm te turen. Die boodschap vind ik mooi en inspirerend!

2. Digitaal minimalisme – Cal Newport
In tegenstelling tot het vorige boek is dit boek wel heel overzichtelijk neergezet! Het heeft een duidelijke opbouw en geeft handige tips en oefeningen. Newport legt eerst uit hoe makers van apps hun best doen om ze zo verslavend mogelijk te maken. Hij vertelt ook wat voor gevolgen alle digitale middelen hebben. Vervolgens geeft hij tips om een digitale minimalist te worden. Het mooie aan het boek is dat het een combinatie is van het waarom en het hoe! Mijn schermtijd is door het lezen van dit boek in ieder geval al een stuk gedaald.

Door het lezen van deze twee boeken is mijn online/offline-verhouding wel veranderd. Zo heb ik bijna geen apps meer op mijn telefoon maar bezoek ik sociale media enkel op de laptop. Ook probeer ik meer offline activiteiten te ondernemen, zoals meer dingen zelf maken in de keuken of lekker tuinieren.

Welke boeken of docu’s hebben jou geholpen om je schermtijd te verminderen?

Meer lezen over interessante thema’s? Kijk ook eens naar deze blogs:

2 thoughts on “2 boekentips om je schermtijd te minderen

  1. Ik probeer zelf vooral minder online te zijn door niet al te veel mensen te volgen op social media. Hoe meer mensen ik volg hoe langer ik er doorbreng.

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s