6x tips voor boeken over katten

Mijn favoriete dier is de kat. Als ik een kat zie, dan smelt ik. Dit is ook de reden dat ik telkens weer val voor boeken met een kat op de kaft of in de titel. Mijn eigen kat is dit jaar verdrietig genoeg overleden. Het voelt als een leegte die helaas geen boek kan opvullen. Soms zijn boeken over katten voor mij dan extra confronterend. Maar soms kom ik door deze verhalen weer dichter bij het gevoel van samen te zijn met mijn kat.

Wat voor reden je ook hebt om boeken over katten te willen lezen: ik deel graag mijn 6 tips voor boeken waarin mijn lievelingsdiertjes een grote rol spelen.

Als katten van de wereld verdwijnen – Genki Kawamura
Een man krijgt te horen dat hij ernstig ziek is en snel dood zal gaan. Maar dan verschijnt er een duivel die zegt dat er te veel ‘spullen’ zijn op de wereld. Hij sluit een deal met de man: voor ieder ding dat van de wereld verdwijnt krijgt de man een extra dag om te leven. De voorwaarde is wel dat de duivel beslist wát er verdwijnt.

Het lijkt een bizar verhaal, maar het thema is heel actueel. Het laat je nadenken over de vraag wat bepaalde dingen ons waard zijn. En is het bijvoorbeeld niet fijn om juist telefoons te laten verdwijnen? Het boek leest als een trein en het laat je nadenken over wat er belangrijk is in het leven. Én katten spelen een grote rol in dit boek!

De oude man en de kat – Nils Uddenberg
Dit boek heb ik lang geleden gelezen. Ik herinner mij vooral een aparte en dromerige sfeer. De hoofdpersoon -de oude man- had soms iets vreemds en mysterieus. Los daarvan was het fijn om te lezen over de sterke band tussen de oude man en de kat. De kat kwam als zwerfdier bij hem aanlopen. Ondanks dat de oude man nooit een dier wilde, raakte hij toch verknocht aan het dier. Héél begrijpelijk, toch? 

Molly & het kattencafé – Melissa Daley
Molly & het kattencafé is een heerlijk boek over een knus kattencafé! Het fijne is ook nog eens dat het boek een vervolg heeft: Winter in het kattencafé. In beide boeken volg je de kat Molly. Zij woont op een prettige plek bij een oude vrouw. Echter, wanneer de vrouw verhuist naar een verzorgingstehuis is er voor Molly geen plek meer. Wat er uiteindelijk gebeurt met Molly kun je al een beetje uit de titel halen. Maar verder wil ik niet te veel verklappen. Het boek is verder vrij makkelijk geschreven en leest lekker weg.

Reisverslag van een kat – Hiro Arikawa
Ook in dit boek volg je het perspectief van de kat. Nana, de kat, gaat op reis met haar baasje Satoru. Ze gaan op bezoek bij verschillende vrienden en kennissen. Nana weet echter niet waarom ze de reis maken. Is het doel van de reis wel zo vrolijk? Een schitterend boek over liefde en loslaten. Ook een echte aanrader voor de Japan-liefhebbers onder ons!

Wabi sabi – Francesc Miralles
De rode draad door alle boeken over katten is de band die ontstaat tussen de kat en het nieuwe baasje. Ook in dit boek. In Wabi sabi zorgt de kat er voor dat de hoofdpersoon een reis gaat maken. Een reis naar Japan, om de betekenis van wabi sabi te ontdekken. Een mooi boek met een diepere, spirituele laag. Daardoor was helaas het verhaal soms lastiger te volgen vanwege een wat gekke wending her en der. Het staat niet in mijn top 3, maar kijk vooral zelf of het je kan raken.

Dennie is een star – Maartje Wortel
‘Op de Rietveld Academie kreeg ik les van Wim Brands. Tijdens een van de eerste lessen gaf hij ons een paar regels mee. Hij zei: Probeer niet te lachen, dat komt zo dom over. Hij zei ook: Je moet eerst weten hoe je moet sturen voor je uit de bocht vliegt. En hij zei: Schrijf nooit over je kat. Of over welke kat dan ook.’

Heerlijk dat de schrijfster dit dan tóch gewoon heeft gedaan! In dit boek speelt de kater Dennie een grote rol. Maar daarnaast is het ook een boek over zoeken naar jouw plek in het leven. De hoofdpersoon, Ted, heeft moeite met haar relaties en zoekt haar doel in het leven. Je volgt veel van haar gedachtespinsels. Verwacht niet teveel plot of een feelgood verhaal over een kat. Het boek wil je vooral aan het denken zetten over het leven.

~~~

Er zijn natuurlijk nog een hoop andere boeken waarin katten een hoofdrol spelen. Nu ben ik heel benieuwd naar jullie ervaringen! Lees jij graag over katten? En ken jij ook nog meer leuke boeken met katten in de hoofdrol?


Meer tips voor leuke boeken? Deze blogs vind je misschien ook interessant!

Niks missen? Schrijf je in voor de mailinglijst. Geen spam, alleen een mailtje met mijn nieuwste blogs. 🙂

En je kunt me natuurlijk ook volgen via sociale media!

8 thoughts on “6x tips voor boeken over katten

 1. Leuk die kattenboeken. Ik ken alleen die van Molly. Verder heb ik ook een behoorlijke collectie kattenboeken. Maar eerlijk gezegd zijn er maar heel weinig echte goede kattenboeken. Vaak is het gewoon het “snoezig-effect” en dat vind ik jammer, want katten zijn zulke interessante en intelligente dieren. Je begrijpt, ook ik deel mijn huis met een poes.

  Like

  1. Oja, dat snap ik wel ja! Bij veel boeken is dat idd wel zo. Maar bij sommige boeken, zoals Reisverslag van een kat, is de kat niet alleen maar snoezig en zit er wel echt een diepgaand verhaal achter. 🙂

   Like

 2. Molly & het kattencafé heb ik toevallig laatst op mijn nog-te-lezen-lijst gezet en ook naar Reisverslag van een kat ben ik heel benieuwd. Ik heb wel andere boeken over katten gelezen, maar er schieten mij helaas even geen titels te binnen…

  Like

   1. Ik heb Molly en het kattencafé net uit en vond het een erg leuk boek. Maar ben het zeker met je eens dat Molly soms nét iets te menselijke eigenschappen had. Maar verder een leuk, lief en ontroerend verhaal.

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s