Boeken van over de hele wereld #1: Mexico, Syrië en Palestina

Met deze blogs wil ik mezelf uitdagen om boeken te lezen uit of over verschillende landen en werelddelen. En ik deel de boeken graag met je! Zodat ook jij via boeken over de wereld kunt reizen.
Ik merk dat ik hiervoor vooral boeken las die zich afspelen in de Verenigde Staten of in Nederland. En het leek me dus een goed plan dit uit te breiden. Nu ik meerdere boeken over andere delen van de wereld heb gelezen, merk ik hoe weinig ik weet van sommige landen… Gelukkig ben ik hier dan ook nog lang niet mee klaar en is er nog veel om te ontdekken.

Gebed voor de vermisten – Jennifer Clement
Thema’s: migratie, ontvoering, vrouw-zijn

Ladydi groeit op in een klein dorpje in Mexico midden tussen drugsbendes met drugsbaronnen. Veel mannen zijn geëmigreerd naar de VS, zo ook de vader van Ladydi. In deze streek is het daardoor ‘normaal’ dat meisjes ontvoerd worden door drugsbaronnen en regelmatig verdwijnen.

Het boek is heel rauw geschreven. De schrijfstijl is niet poëtisch en recht voor z’n raap. Het boek leest hierdoor vlot. Maar veel mooie of bijzondere zinnen kwam ik niet tegen. De hoofdpersoon, Ladydi, toont weinig zwaktes. Hierdoor blijft ze wat afstandelijk. Toch grijpt het verhaal je heel erg aan. Het erge van dit boek is dan ook dat het gebaseerd is op feiten. Het verhaal is niet helemaal waargebeurd, maar de verdwijningen komen veel voor in deze dorpen.

Ik vind dat dit een land en een thema is waar we vrij weinig over lezen. Zowel over de verdwijningen als de emigratie naar de Verenigde Staten vanuit Mexico. Het is ook een aanrader als je meer wilt weten over de situatie van vrouwen in Mexico.

The stray cats of Homs – Eva Nour
Thema’s: oorlog, dictatuur, verlies

In dit boek neemt de schrijver je mee in het leven van een Syriër in de jaren 2008 tot 2014. Je leest over het regime van Assad, de militaire dienst en het begin van de Arabische Lente. Het boek neemt je mee langs de gruwelijke gevangenissen van het leger van Assad en door de gebombardeerde stad Homs. Maar het gaat ook over liefde, vriendschap en familie. Met name hoe dit beïnvloed wordt door een oorlog. Ook zie je hoe groot het doorzettingsvermogen van een mens kan zijn.
De zwerfkatten van de stad zijn een rode draad door het verhaal, maar spelen geen grote rol. Zij zijn vooral symbolisch: de menselijkheid is nog niet weg als er na een bombardement toch kittens gevoed worden met restjes yoghurt.

Het boek laat zien hoe verwoestend een dictatuur is en hoe gruwelijk bombardementen zijn. Soms deel je het beklemmende gevoel met hoofdpersoon Sami. Het gevoel alsof je elk moment opgehaald kunt worden door de geheime politie en zo ‘verdwijnt’. Ook zie je hoe lastig het is om uit je land te vluchten. Én waarom vluchten naar een buurland niet altijd een veilige optie is.  

Dit boek leest als een trein en vertelt je het verhaal van een door oorlog geteisterd Syrië. De schrijver heeft het verhaal dankzij haar Syrische partner (‘Sami’, niet zijn echte naam) kunnen vertellen. Eva Nour is tevens niet haar echte naam, maar een pseudoniem.  
Ik kan je dit boek in ieder geval heel sterk aanraden als je meer wilt weten over de burgeroorlog in Syrië. 

Despite all the rumours and stories, he hadn’t believed it until that moment: that this was the truth of their country, that you could kiss your girlfriend goodbye in the morning, go for a walk and that same evening be sitting handcuffed in a military vehicle on your way to a prison, the second one of the day. 

Against the loveless world – Susan Abulhawa
Thema’s: gevangenschap, verzet, (gebrek aan) liefde, prostitutie, vluchtelingen

Wauw, dit boek greep me zó aan. Ik belandde in een wereld waar ik bijzonder weinig van wist. Je volgt het leven van Nahr (dat ‘rivier’ betekent in het Arabisch). Ze moet meerdere malen vluchten in haar leven. Ze wordt geboren in Koeweit, maar is van oorsprong Palestijnse. Door haar leven te volgen, leer je ook veel over de geschiedenis van deze streek: over Koeweit, Jordanië en vooral over Palestina.
Maar het raakte me vooral dat ze in één leven zo veel ellende tegenkomt. Ze werkt al jong in de prostitutie om haar gezin te onderhouden. En terwijl ze zo smacht naar echte liefde, komt ze vooral mannen tegen met slechte bedoelingen.

Het is een verhaal dat je sterk aan het denken zet. Over gevangenschap, modern kolonialisme en de grens tussen terrorisme en gewelddadig verzet. Ik vond het ook belangrijk om een keer een boek te lezen dat inzoomt op de geschiedenis van de Palestijnen, dus ik ben heel blij dat ik dit boek heb gelezen.

Meer lezen? Meld je aan voor de mailinglijst zodat je bij elk nieuw blog een herinnering ontvangt! 🙂

Benieuwd naar meer blogs over andere werelddelen en onbekendere landen? Eerder schreef ik over deze boeken:

4 thoughts on “Boeken van over de hele wereld #1: Mexico, Syrië en Palestina

  1. Wat leuk dat je hier al mee begonnen was! Ja, het is echt een verrijking hè? Ik ben er ook nog lang niet klaar mee. 😀 Bedankt voor je tips. 🙂

   Like

 1. Wat een dapper initiatief om de wereld rond te gaan in boeken en wat ontdek je veel op deze manier! Als je het mij vraagt weet jij dankzij deze boeken veel meer van oorlog en vluchten dan mensen dan door elke dag de krant te lezen ;).

  Wat weten we toch eigenlijk weinig van hoe andere mensen leven op verschillende plaatsen op de wereld. We denken zoveel te zien en kennen, maar als ik jouw blogs lees realiseer ik mij dat dat slechts schijn is.. en dat ware kennis zit verscholen achter een mooie kaft, in een verhaal, en natuurlijk in een echt gesprek..

  Like

  1. Mooi Viv! Nouja, uiteindelijk weet ik ook heel weinig. Je weet pas iets echt als je het zelf meemaakt denk ik. Maar dat boeken soms meer informatie geven dan kranten geloof ik wel ja 😉

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s