4x boeken over een andere economie

Economie was nooit een vak voor mij. Al die tabelletjes leken me doodsaai. Ook dacht ik dat het vak alleen bedoeld was om te leren hoe je rijk wordt. Om een bedrijf te starten en hier veel geld mee te verdienen. Nu weet ik wel beter! We hebben allemaal met economie te maken. Sterker nog, hoe we de economie vormgeven bepaalt voor een groot deel hoe onze samenleving eruitziet.
Vanaf het moment dat ik dit besefte begon ik me meer te verdiepen in economie, en las ik met name de wat meer kritische boeken. Want zoals het nu gaat, kan het niet blijven doorgaan. De 1 procent superrijken beheren meer geld dan de overige 99% van de wereld! Bovendien kan het klimaat ons consumptiegedrag niet meer aan. Tijd om ons te verdiepen in veranderingen en alternatieven!

4 boeken die je ogen openen over de economie van nu!

Gratis geld voor iedereen – Rutger Bregman
Ik schreef al eerder over dit boek van Bregman in deze blog. Maar hij past perfect in deze blog dus ik benoem het graag opnieuw! 😉
Dit boek wil laten zien hoe het anders kan en geeft vooral oplossingen. Ook vertelt de schrijver hoe de ongelijkheid steeds groter wordt (een overeenkomst met het boek Fantoomgroei). Dit óndanks dat er dus meer welvaart is. De inhoud is heel interessant en het boek leest makkelijk weg. Je hebt ook weinig voorkennis nodig om het boek te begrijpen. 

Fantoomgroei – Sander Heijne & Hendrik Noten
Een steengoed boek. Het laat zien dat de economie steeds meer bestaat voor aandeelhouders. We werken harder en meer terwijl de winst naar een steeds kleinere groep gaat. Die vervolgens weer steeds rijker wordt. Wist je namelijk dat onze economie al jaren groeit, maar dat de gemiddelde Nederlander geen cent rijker is geworden? Wat betekent ‘economische groei’ dan eigenlijk nog?
Dit boek neemt je mee door de geschiedenis en terug naar de oorzaak van de problemen. Het staat vol met belangrijke informatie en goede onderbouwingen. De schrijvers bieden ten slotte ook een alternatief voor de huidige economische inrichting. Een must read voor iedereen die meer wil leren over aandeelhouders, economische “groei” en de politieke keuzes die gemaakt zijn (en gemaakt worden!) op dit gebied.

De economen van de Rabobank hebben namelijk becijferd dat de Nederlandse economie de afgelopen veertig jaar met tientallen procenten is gegroeid, maar dat de reële gezinsinkomens in diezelfde periode vrijwel niet zijn gestegen. Wie wel van al die economische groei heeft geprofiteerd? Bedrijven, topbestuurders en hun aandeelhouders.

Het geluk van het genoeg – Pierre Rabhi
Dit derde boek was anders dan ik had verwacht. Het bleek geen gids te zijn voor gelukkig zijn met minder. Het was meer een boek met een radicaal andere visie. Heel erg anti-economie en anti-geld. Zo gaat dit boek dus veel verder dan tips & tricks voor leven met minder!
De schrijver stelt dat de economie er niet meer is voor ons, maar dat wij er zijn voor de economie. Ik ben het er mee eens dat het consumentisme van nu niet perse goed is voor onszelf. Laat staan voor de planeet. En dat simpeler leven meer geluk kan geven dan altijd maar ‘meer-meer-meer’ willen. Maar in de hang naar het vroegere boerenleven vond ik de schrijver wel iets te ‘nostalgisch’.
Hoewel ik het boek inspirerend vond, miste het voor mij wel wat feiten en onderbouwingen. De schrijver deelt dus met name een alternatieve filosofie. En dat is zeker een aanrader als je eens een ander geluid wilt horen!

Hoe handel ik eerlijk? – Paul Schenderling & Matthias Olthaar
In dit laatste boek volg je de ondernemer Johan. Nadat zijn fairtrade bedrijf Fair Roses failliet gaat, wil hij samen met een documentairemaakster zijn bedrijf weer op de kaart zetten. Opgeven is voor hem geen optie. Samen reizen ze naar Ethiopië, het land waar de rozen vandaan komen. Je volgt hun reis en de ontdekkingen die ze hier doen.
Het verschil met de andere 3 boeken is dat hier een verhaal wordt verteld. Eentje met personages van vlees en bloed. Daardoor leest het als een trein! Telkens raak je weer benieuwd naar wat de hoofdpersoon nog meer gaat ontdekken. Je wordt heel mooi meegenomen in zijn gedachtegang.
Soms voelde ik wat afstand van het verhaal, omdat er vaak in verwezen wordt naar Bijbelse teksten. Als niet-christen ben ik hier minder mee bekend. Maar het is wel bijzonder om te zien hoe zulke oude teksten nu nog zó relevant zijn.

Het verhaal heeft mijn ogen nog meer geopend voor hoe de huidige economie werkt. Het boek is erg kritisch met zeer goede onderbouwingen. Dat is knap gedaan, want het boek is een verhaal en hier wijken de schrijvers nooit vanaf. Het leest dus als fictie, maar dan mét de feitelijke onderbouwing van non-fictie. Een perfecte combinatie voor een toegankelijk boek over economie en handel!

Ten slotte..

Na het lezen van deze boeken ben ik natuurlijk nog verre van een expert ;). Toch helpen deze boeken mij grip te krijgen op wat er gebeurt. Ik heb een klein beetje antwoord gekregen op de grote vragen over het hoe en het wat van de huidige economie.

Heb jij nog goede tips met verdiepende boeken over de economie? En vind jij dit een interessant onderwerp om over te lezen? Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen!

Meer lezen over non-fictie? Ik schreef er al eerder deze blogs over:
Over de zin van het leven en je innerlijke arts
Over verkeer, wonen en meer
De kunst van het ongelukkig zijn

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe posts van Lees liever? Meld je dan aan voor updates óf volg mij op sociale media!

3 thoughts on “4x boeken over een andere economie

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s