4x boeken over een andere economie

Economie was nooit een vak voor mij. Al die tabelletjes leken me doodsaai. Ook dacht ik dat het vak alleen bedoeld was om te leren hoe je rijk wordt. Om bijvoorbeeld een bedrijf te starten en hier veel geld mee te verdienen. Nu weet ik wel beter! We hebben allemaal met economie te maken. Sterker nog, hoe we bezig zijn met de economie bepaalt voor een groot deel hoe ons leven eruitziet. Dit is de reden dat ik meer over economie ben gaan lezen.

Ik vind vooral boeken over een ándere economie interessant. Want zoals het nu gaat, kan het niet blijven doorgaan. De 1 procent superrijken beheren meer geld dan de overige 99% van de wereld! Bovendien kan het klimaat ons consumptiegedrag niet meer aan. Tijd dus om je te verdiepen in andere opties.

Ik geef je graag 4 tips van boeken die mijn ogen hebben geopend over economie!  

Gratis geld voor iedereen – Rutger Bregman
Dit boek gaat voor een groot deel over het basisinkomen. Maar het vertelt je ook meer: over hoe de ongelijkheid steeds groter wordt én over hoe dit anders kan. De inhoud is interessant en het boek leest makkelijk weg. Je hebt weinig voorkennis nodig van economie.

Fantoomgroei – Sander Heijne & Hendrik Noten
Dit is een geweldig verhelderend boek over hoe onze economie vooral goed is voor aandeelhouders. We werken harder en meer, terwijl de winst voor een steeds kleinere groep is. Wist je dat onze economie al jaren groeit, maar dat de gemiddelde Nederlander geen cent rijker is geworden? Wat betekent ‘economische groei’ dan eigenlijk nog? Dit boek neemt je mee door de geschiedenis en naar de oorzaak van de problemen. De schrijvers bieden ook een alternatief voor de huidige economie. Een must read op dit gebied!

De economen van de Rabobank hebben namelijk becijferd dat de Nederlandse economie de afgelopen veertig jaar met tientallen procenten is gegroeid, maar dat de reële gezinsinkomens in diezelfde periode vrijwel niet zijn gestegen. Wie wel van al die economische groei heeft geprofiteerd? Bedrijven, topbestuurders en hun aandeelhouders.

Het geluk van het genoeg – Pierre Rabhi
Dit boek was anders dan ik had verwacht. Het is een boek met een vrij radicale visie. Het is heel erg anti-economie en anti-geld. Er stonden weinig tips of oplossingen in, waar ik wel wat op had gehoopt. Maar de boodschap van het boek is mooi. De economie is er niet meer voor ons, maar wij zijn er -als consumenten- voor de economie. Wel vind ik de schrijver íets te nostalgisch en missen voor mij wat feiten en onderbouwingen.

Hoe handel ik eerlijk? – Paul Schenderling & Matthias Olthaar
In dit laatste boek volg je de ondernemer Johan. Nadat zijn fairtrade bedrijf Fair Roses failliet gaat, wil hij samen met een documentairemaakster zijn bedrijf weer op de kaart zetten. Opgeven is voor hem geen optie. Samen reizen ze naar Ethiopië, het land waar de rozen vandaan komen. Je volgt hun reis en de ontdekkingen die ze hier doen. Het verschil met de andere boeken is dat hier een verhaal wordt verteld vanuit de hoofdpersonen zelf. Daardoor leest het als een trein! Het leest dus als fictie, maar er zitten genoeg feiten en onderbouwingen in om het ook als non-fictie te kunnen lezen.
Soms voelde ik wat afstand van het verhaal, omdat er vaak in verwezen wordt naar Bijbelse teksten. Als niet-christen ben ik hier minder mee bekend. Maar het is wel bijzonder om te zien hoe zulke oude teksten nu nog zó relevant zijn.

Ten slotte..

Na het lezen van deze boeken ben ik natuurlijk nog verre van een expert ;). Toch helpen deze boeken mij grip te krijgen op wat er gebeurt. Ik heb een klein beetje antwoord gekregen op de grote vragen over het hoe en het wat van de huidige economie.

Heb jij nog goede tips met verdiepende boeken over de economie? En vind jij dit een interessant onderwerp om over te lezen? Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen!

Meer lezen over interessante non-fictie boeken? Over deze thema’s schreef ik ook een blog:

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe posts van Lees liever? Meld je dan aan voor updates óf volg mij op sociale media!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s