3x redenen om feelgood boeken te lezen

Van feelgood boeken word je blij en dat maakt het genre populair. De personages en plotwendingen zijn vaak hartverwarmend. Omdat dit soms gepaard gaat met een hoge dosis clichés worden deze boeken soms bestempeld als minderwaardige literatuur. Benieuwd waarom ik dit genre toch niet links laat liggen? Lees dan snel verder!

Ten eerste: variatie! In mijn blogs bespreek ik uiteenlopende genres om je te helpen ontdekken wat er allemaal is. Lees daarom ook eens een feelgood roman. Voor de afwisseling, maar ook ter experiment. Waar loop jij nu echt warm voor? Mijn motto is dat je vooral moet lezen waar jij blij van wordt. Voor de één is dit een roman met veel ingewikkelde plottwisten, complexe karakters en uitgebreide metaforen en voor de ander een page-turner met flamboyante sfeeromschrijvingen en aimabele, herkenbare personages. Persoonlijk word ik er blij van om literaire romans af te wisselen met feelgood boeken. Ook is het afhankelijk van het seizoen of het soort periode waarin ik zit. Tijdens vakanties en rond de feestdagen trekken deze boeken mij meer dan in de werkhectiek van de novembermaand. Ik vind het dan ook belangrijk om die boeken niet weg te zetten als ‘minder’. Het zijn juist de verschillen tussen een literaire roman en een feelgood novel die maken dat lezen leuk blijft.

Ten tweede: lees dieper! Ook in feelgood boeken kun je op zoek gaan naar diepere lagen. Let op tegengestelde personages of merk de sterke spiegelingen op. De hoofdpersoon komt vaak iemand tegen die in eerste instantie niet bij hem of haar lijkt te passen, maar komt er door gedwongen samenzijn toch achter dat de andere persoon anders is dan gedacht. Er worden dus vaak vooroordelen overwonnen! Ook kunnen maatschappelijke trends zichtbaar zijn in deze boeken. Dan wordt bijvoorbeeld het platteland geromantiseerd. Zou dit komen doordat lezers meestal stedelingen zijn die zich herkennen in het verlangen naar meer rust en natuur, minder anonimiteit en de wat kleinere gemeenschappen?

Ten derde: geniet! Maar wat mij vooral trekt in dit genre is het genieten van de sfeer en van de verhaallijn. Ondanks dat er soms clichés voorbij komen of zeer voorspelbare plots zijn. Een voorwaarde is wel dat de schrijfstijl goed moet zijn en niet te veel clichés moet bevatten. Daar haak ik wel echt door af. Binnen feelgood is er veel verschil in kwaliteit. Om te weten wat je moet lezen om een overdosis aan voorspelbaarheid te vermijden heb ik 4 schrijvers geselecteerd die naar mijn idee kwalitatief goede feelgood boeken schrijven.

4 schrijvers die het feelgood-genre verrijken

Jojo Moyes
Voor jou
was kort geleden het eerste feelgood boek dat ik in tijden las. Het bleek een goede keus te zijn. Het boek ontroerde me tot op het bot. De rest van de serie wist me ook te boeien en dit is best speciaal. Geen lezer? Dan herken je vast het verschil in kwaliteit tussen seizoen 1 en seizoen 2 van een Netflix-serie. ‘Uitmelken’ heet dat. Bij Jojo Moyes niet het geval!

Voor jou vertelt het verhaal van de jonge Louisa die wordt ontslagen als serveerster in een dorp in Engeland. Ze heeft inkomen nodig om haar familie te onderhouden en belandt na een uitputtende zoektocht bij de familie van Will waar ze als een soort verzorger van Will aan de slag gaat. Er wordt van haar verwacht dat ze Will, die voor een groot deel verlamd is geraakt, gaat vermaken. Dit is echter niet altijd even makkelijk en uiteindelijk komt ze er achter wat het echte doel van haar werk is (en dat verklap ik natuurlijk niet). Gedurende het hele verhaal blijf ik fan van Louisa. Ze ‘leest’ gewoon heerlijk. Ze is vrolijk, origineel en af en toe een beetje gevat.

Over de opvolgende delen kan ik niets zeggen zonder deel 1 te spoilen, maar zoals ik al zei; ze voegen echt waarde toe en vormen geen herhaling van zetten. Hoewel ik bij deel één de meeste tranen heb gelaten, laten de andere delen je ook niet onberoerd achter. Voor jou, het eerste deel, is verfilmd als Me before you. Het verhaal gaat in de film sneller, maar de ontroeringsfactor is even hoog.

Jill Mansell

Een andere bekende feelgood schrijver is Jill Mansell. De twee boeken die ik van haar heb gelezen zijn niet de nieuwste, maar wel echte aanraders! De vriendschappen en prettige contacten tussen de personages in de boeken maken ze echte feelgood romans.

Het eerste boek is Stuur me een berichtje  en gaat over Essie die door een ietwat onhandige actie van iemand anders alles kwijtraakt wat ze tot dan toe had opgebouwd in haar leven. Ze moet weer helemaal opnieuw beginnen en dit zorgt voor veel bijzondere ontmoetingen. De ontmoeting met degene die heeft gezorgd voor die actie zorgt voor gemengde gevoelens. De tweede aanrader is Lang leve de liefde. Dit boek gaat met name over Lily, een vrouw die al op jonge leeftijd haar moeder is verloren en toen is opgevangen door een vriendin van haar moeder. Zij heeft haar samen met haar man opgevoed in een dorpje in Engeland. De rest van het verhaal gaat over Lily, adoptiemoeder Coral en vriendin Patsy, die alle drie alleenstaand zijn. Het boek beschrijft de zoektocht naar liefde en hoe het is om te ontdekken dat je misschien verliefd bent op iemand anders dan je partner. Dit alles gaat niet zonder verrassingen en niet zonder complicaties. Ik vond het met name heel fijn hoe de sfeer in het dorpje wordt omschreven en hoe hecht de personages met elkaar zijn. Voor mij persoonlijk is het altijd jaloersmakend om te lezen over mensen die al hun vrienden en familie in een dorpje hebben, omdat dat bij mij niet zo is ;-).

Graeme Simsion
Met deze schrijver heb ik niet enkel positieve ervaringen, maar toch krijgt hij hier een plekje. Het bekendst is zijn boek Het Rosie project. Dit boek heeft geleid tot een serie en wordt opgevolgd door Het Rosie effect en Het Rosie resultaat. In tegenstelling tot de bovengenoemde serie van Jojo Moyes brachten de opvolgende boeken mij weinig nieuws. De hoofdpersonen raakten uitgekauwd. Dit doet echter niks af aan de kwaliteit van deel één.

Het Rosie project gaat over Don, een man die sociaal onhandig is en via een vragenlijst op zoek gaat naar de liefde. Dan ontmoet hij Rosie. Een leuke, creatieve vrouw die niet helemaal voldoet aan die lijst maar waarmee hij contact onderhoudt vanwege een gedeelde missie. Doordat je Dons gedachtes volgt in de ik-vorm en door de vlotte manier van schrijven leest het boek gemakkelijk en snel waarbij je sterk mee gaat leven met de hoofdpersoon. Een echte page-turner.  

Jenny Colgan
Het boek dat ik van haar heb gelezen is Café Zon & Zee. Wat ik mooi vond aan dit boek is de verheerlijking van het platteland. Het verlangen naar minder anonimiteit en rust om je heen groeit naarmate je verder komt in het boek. Alles wordt idyllisch geschetst en dat maakt het boek des te fijner.

Flora McKenzie, opgegroeid op een klein eiland, is verhuisd naar de grote stad. Als ze voor haar werk weer teruggaat naar het eiland waar ze vandaan komt en waar een groot deel van haar familie nog steeds woont, gaat ze twijfelen over haar stadse dromen. Als ze dan haar liefde voor koken ontdekt begint haar toekomstbeeld helemaal te veranderen…

Deze vakantie ga ik in haar serie over de bakkerij duiken, te beginnen met het boek De kleine bakkerij aan het strand. Overigens zijn dit wel boeken die ik echt alleen in de vakantie lees, omdat ze me tijdens werkweken en in ‘normale’ periodes minder aanspreken. Gelukkig heeft Colgan in al haar reeksen ook altijd een boek dat zich in de winter afspeelt, waar ik in de kerstvakantie graag in duik.

Zoals je tussen de regels door al las staan er ook nog wel een paar feelgood boeken op mijn eigen to read-lijstje :-). Sommige bewaar ik voor de zomervakantie en ook rond Kerstmis zal ik weer een paar feelgood-boeken verslinden. Hopelijk heb ik jou ook geïnspireerd met wat schrijvers en titels en kun je genieten van deze fijne verhalen. Voor je aan een feelgood-roman begint heb ik een tip voor je:

Bij feelgood boeken is het ideaal als het verhaal zich afspeelt in dezelfde tijd van het jaar als waarin we ons op dat moment bevinden. Zo kom je echt in de sfeer van het seizoen.

Wat vind jij van het genre feelgood? En heb jij al favoriete feelgood schrijvers?

5 thoughts on “3x redenen om feelgood boeken te lezen

 1. Wat goed dat je ook aan dit genre aandacht schenkt! Doe waar je blij van wordt; dus lees ook boeken waar je blij van wordt, ook als sommige anderen het waardeloos vinden. Mooi!

  Like

 2. Ik lees in veel verschillende genres, maar zeker ook feelgood. Omdat ze zo leuk, grappig, ontroerend en vaak ook verrassend zijn. Jill Mansell is daarbij mijn all-time-favorite maar ook Jenny Colgan, en van eigen bodem Lisette Jonkman en Gillian King lees ik graag.

  Like

  1. Ja, dat verrassende herken ik inderdaad! Jenny Colgan vind ik ook wel vaak het leukst qua plotwendingen. 🙂
   Ik zie net dat ik inderdaad vrijwel geen Nederlandse auteurs heb opgeschreven, goed dat je die nog noemt! Van Lisette Jonkman heb ik nog niks gelezen, dus die ga ik zeker uitproberen.

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s