3x redenen om feelgood boeken te lezen

Feelgood boeken kunnen je een goed gevoel geven. Dit maakt het genre ook zo populair. De personages en plotwendingen zijn vaak hartverwarmend. Maar toch niet sommigen het als minderwaardige literatuur. Misschien heeft dit te maken met de clichés die er in voor komen. Of misschien is de thematiek niet vernieuwd genoeg. Benieuwd waarom ik dit genre tóch graag lees? Lees dan snel verder!

Ten eerste: variatie! Op mijn blog deel ik boeken in allemaal verschillende genres. Ik vind het dan ook belangrijk om veel variatie te hebben in de boeken die ik lees. Daarnaast vind ik ook niet in elk seizoen dezelfde soort boeken leuk. In de zomervakantie of tijdens de feestdagen lees ik veel liever feelgood dan tijdens een werkweek. Als jij ook graag afwisselende boeken leest, is het goed om verschillende genres te proberen. Zo kun je dus een feelgood roman afwisselen met een ‘literaire’ roman! De verschillen tussen deze genres maken het lezen ook extra leuk en interessant.


Ten tweede: lees dieper! Ook in feelgood boeken kun je op zoek gaan naar diepere lagen. Let op tegengestelde personages of merk de sterke spiegelingen op. De hoofdpersoon komt vaak iemand tegen die in eerste instantie niet bij hem of haar lijkt te passen, maar komt er door gedwongen samenzijn toch achter dat de andere persoon anders is dan gedacht. Er worden dus vaak vooroordelen overwonnen! Ook kunnen maatschappelijke trends zichtbaar zijn in deze boeken. In veel boeken wordt het platteland geromantiseerd. Dit komt waarschijnlijk doordat tegenwoordig steeds meer mensen in steden wonen.

Ten derde: geniet! Wat mij vooral aanspreekt in dit genre is het genieten. De sfeer, de verhaallijn, de romantiek… Ook als het soms wat cliché is, kan ik er van genieten. Een voorwaarde voor mij is wel dat clichés niet beledigend zijn naar bepaalde groepen. En dat de plots niet te voorspelbaar zijn. Ondanks dat er soms clichés voorbij komen of zeer voorspelbare plots zijn. Binnen feelgood is er dan ook nog veel verschil in kwaliteit. Om je op weg te helpen heb ik vier schrijvers geselecteerd die (naar mijn mening 😉) goede feelgood boeken schrijven.

4 schrijvers die het feelgood-genre verrijken

Jojo Moyes
Ze is bekend van het boek Voor jou. Dit boek is ook verfilmd, de Engelse titel is Me before you. Daarnaast heeft Moyes er ook een serie van boeken van gemaakt. De boeken zijn stuk voor stuk ontroerend en meeslepend!

Jill Mansell

Een andere bekende feelgood schrijver is Jill Mansell. Het eerste boek dat ik van haar heb gelezen is Stuur me een berichtje. Hierin volg je Essie die door een onhandige actie van iemand anders álles kwijtraakt. Ze moet weer helemaal opnieuw beginnen en dit zorgt voor bijzondere ontmoetingen.
Het tweede boek dat ik heb gelezen is Lang leve de liefde. Dit boek gaat over Lily. Ze is een vrouw die al op jonge leeftijd haar moeder is verloren en bij een vriendin van haar moeder ging wonen. Het speelt zich af in een klein dorpje, waarin verschillende vrouwen op zoek zijn naar de liefde.

Graeme Simsion
Met deze schrijver heb ik niet enkel positieve ervaringen, maar toch krijgt hij hier een plekje. Zijn bekendste boek is Het Rosie project. Dit boek heeft geleid tot een serie en wordt opgevolgd door Het Rosie effect en Het Rosie resultaat. Het Rosie project gaat over Don, een man die via een vragenlijst op zoek gaat naar de liefde. Dan ontmoet hij Rosie: een leuke, creatieve vrouw. Er is alleen één nadeel… Ze voldoet helemaal niet aan de vragenlijst! Een echte page-turner, maar de rest van de serie vond ik echter wat te veel van hetzelfde.

Jenny Colgan
Het boek dat ik van haar heb gelezen is Café Zon & Zee. Wat ik mooi vond aan dit boek is de verheerlijking van het platteland. Het is heerlijk idyllisch opgeschreven! Flora McKenzie, opgegroeid op een klein eiland, is verhuisd naar de grote stad. Als ze voor haar werk weer teruggaat naar het eiland waar ze vandaan komt en waar een groot deel van haar familie nog steeds woont, gaat ze twijfelen over haar stadse dromen. Als ze dan haar liefde voor koken ontdekt begint haar toekomstbeeld helemaal te veranderen…

Er staan zeker ook nog wat feelgood boeken op mijn eigen to read-lijstje :-). Sommige bewaar ik voor de zomervakantie en ook rond kerst zal ik weer een paar feelgood boeken verslinden. Bij feelgood boeken vind ik het ideaal als het verhaal zich afspeelt in dezelfde tijd van het jaar. Zo kom je echt in de sfeer van het seizoen!

Wat vind jij van het genre feelgood? En heb jij al favoriete feelgood schrijvers?

Benieuwd naar meer feelgood boeken? Ik schreef er ook deze posts over:

Meer inspiratie voor boeken? Je kunt me volgen op mijn sociale media:

Altijd op de hoogte blijven van mijn nieuwste blogs? Schrijf je dan in voor een herinnering per e-mail:

4 thoughts on “3x redenen om feelgood boeken te lezen

 1. Wat goed dat je ook aan dit genre aandacht schenkt! Doe waar je blij van wordt; dus lees ook boeken waar je blij van wordt, ook als sommige anderen het waardeloos vinden. Mooi!

  Like

 2. Ik lees in veel verschillende genres, maar zeker ook feelgood. Omdat ze zo leuk, grappig, ontroerend en vaak ook verrassend zijn. Jill Mansell is daarbij mijn all-time-favorite maar ook Jenny Colgan, en van eigen bodem Lisette Jonkman en Gillian King lees ik graag.

  Like

  1. Ja, dat verrassende herken ik inderdaad! Jenny Colgan vind ik ook wel vaak het leukst qua plotwendingen. 🙂
   Ik zie net dat ik inderdaad vrijwel geen Nederlandse auteurs heb opgeschreven, goed dat je die nog noemt! Van Lisette Jonkman heb ik nog niks gelezen, dus die ga ik zeker uitproberen.

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s