3x schrijftips om (meer) te gaan schrijven

Als klein kind schreef ik veel verhalen. Samen met een vriendin heb ik ooit een heuse soap geschreven en later begon ik met een eigen boek: een paardenverhaal in een fantasyjasje. Als ik deze verhalen nu teruglees, zie ik ook wel dat het geen besteller zou zijn geworden. Maar ik heb er wél veel plezier aan beleefd! Als volwassene schrijf ik helaas een stuk minder. Toch heb ik wel wat hulpmiddelen die ervoor zorgen dat ik wat méér ga schrijven. Benieuwd welke schrijftips ik heb? Ik zet er drie voor je op een rijtje. Ook geef ik je drie extra tips met boeken die je helpen om meer te gaan schrijven.

1. Zorg dat je een doel hebt
Voor veel mensen is het doel om ooit een eigen boek te schrijven. Sommige bronnen geven zelfs aan dat honderdduizenden Nederlanders een boek willen schrijven!  Maar niet iedereen zal dit boek ook echt gaan schrijven. Je kunt dan ook denken aan kleinere doelen. Zo is mijn doel vaak het schrijven van een blog 😉 Maar je kunt ook denken aan een gedicht voor iemands verjaardag, een mooi verhaal over jullie vriendschap als verjaardagscadeau of een inspirerende tekst voor je collega’s over het werk. Een andere tip is het stellen van een micro-doel, zoals 100 woorden per week schrijven.

2. Zorg dat je een (klein) publiek hebt
Het werkt extra motiverend als iemand je teksten leest. Denk aan familie, vrienden, je partner of zelfs een krantje of tijdschrift die jouw tekst wil publiceren. Bij sommige verenigingen heb je ook een blad dat om de zoveel tijd uitkomt, vaak met een redactie vol vrijwilligers. Op die manier heb je jouw hele vereniging als publiek! Maar het kan dus ook heel klein. Wie weet is jouw beste vriendin gek op thrillers en kun je af en toe een spannend verhaal voor haar schrijven. Zoek in ieder geval naar een publiek voor jouw teksten.

3. Laat je inspireren!
Het is niet altijd makkelijk iets te bedenken om over te schrijven. Veel inspiratie halen we uit ons leven, maar soms heb je wat hulp nodig om op gang te komen. Daar kunnen opdrachten heel goed bij helpen! De volgende boeken hebben allemaal kleine en grotere opdrachten om je aan het schrijven te helpen. Zo heb je altijd een onderwerp om over te schrijven en kom je makkelijker over je writer’s block heen.


undefined

  • Durf te schrijven – Carry Slee
    Carry Slee legt in dit boek heel luchtig en met veel humor uit hoe je een goed verhaal schrijft. Je krijgt oefeningen om te leren hoe je emoties zichtbaar maakt in een verhaal, hoe je de ontwikkeling van een karakter laat zien en hoe je een omslag in een verhaal kunt maken. Soms vind ik de opdrachten heel erg gestuurd, waardoor het moeilijker is om je eigen stijl te vinden. Wel leert ze je hoe je je verhaal spannend én leesbaar maakt.  
  • 333 dingen om over te schrijven
    Dit boek is ideaal als je af en toe korte stukjes wilt schrijven. Het boek geeft je instant inspiratie door middel van korte opdrachten. De opdrachten leiden vaak tot grappige en creatieve verhalen. Je kunt de opdrachten ook samen maken op feestjes of met vrienden: je zoekt een bladzijde uit, zet een timer en lees elkaar na een half uur je gekke, hilarische, ontroerende verhaaltje voor. Voorbeelden van opdrachten zijn: schrijf een verhaal over iemand die jaloers is op iedereen die hij tegenkomt of; schrijf over je ochtendritueel alsof het een horrorfilm is.
  • De schrijfbibliotheek en Het grote schrijf-doe-boek – Louis Stiller
    Een andere goede tip is deze volledige serie(!) met boeken over schrijven. Deze serie heet De schrijfbibliotheek en bevat boeken om te leren schrijven in alle genres: essays, interviews, fantasy, oerverhalen, gedichten, enz. Dit is ideaal als je weet wat je wilt schrijven. Via deze boeken kun je je daar dan verder in ontwikkelen.

Kortom, zelfs een writer’s block is met deze boeken geen excuus meer om niet te schrijven. De tips nog even samengevat: ga op zoek naar inspiratie, stel doelen en ga op zoek naar publiek. Zo kun je je verder ontwikkelen en blijven schrijven.

2 responses to “3x schrijftips om (meer) te gaan schrijven”

  1. Hee Lotte! Heb jij een paardenboek geschreven? ?Dat wist ik niet! Die wil ik lezen! 🙂

    Groetjes,
    Annelies

    Like

    1. Haha, grappig hè! Het staat helaas niet op de computer, maar ligt ergens in een grote map op de zolder van mijn moeder. 😉

      Groetjes!

      Like

Leave a comment

Create a website or blog at WordPress.com