7 tips om meer te gaan lezen

Als ik aan meer lezen denk, denk ik vaak aan Rory uit Gilmore Girls en aan hoe haar moeder het zo overdreven vond dat ze altijd meerdere boeken bij zich had. Zo ging ze met een tas naar school met drie verschillende boeken voor één dag. Eentje was voor in de bus, de ander was perfect voor in de pauze en de derde was een reserve (voor het geval dat).

We kennen allemaal het probleem: je wílt graag een halve Rory worden, maar het lukt gewoon niet. Je to read-lijstje wordt steeds langer en je motivatie steeds minder. Hoewel je wegdroomt bij het idee om heerlijk met een boek op de bank je middag door te brengen ben je toch ineens de badkamer aan het schoonmaken -wat ook moet gebeuren natuurlijk!- of Netflix aan het bingewatchen. Heel begrijpelijk, maar hier is een groots inzicht: als het eenmaal een gewoonte is, wordt het normaal om iedere dag even te lezen en kost het je geen moeite je ertoe te zetten. De grote vraag: hoe wordt lezen een gewoonte? Met andere woorden, hoe zorg je ervoor dat deze fijne bezigheid de aandacht krijgt die het verdiend?
Hier volgen nu 7 tips om meer te gaan lezen.

Challenge jezelf
Om te zorgen voor een stok achter de deur om door die stapel boeken heen te komen, kun je jezelf uitdagen. Dit doe je door voor jezelf een haalbaar doel te stellen van het aantal boeken dat je dit jaar gaat lezen. Dit is ideaal voor 1 januari, maar je kunt er natuurlijk ook midden in het jaar alsnog mee beginnen: jij maakt de regels!
Als het niet werkt om het alleen maar ergens op te schrijven, kun je ook de challenge aangaan via handige websites zoals Goodreads of Hebban. Hier kun je je reading challenge ook bijhouden. Het geeft natuurlijk echt een kick als je ineens ziet dat je zelfs vóórloopt. En nog leuker wordt het als je je familie of vrienden uitnodigt om hetzelfde te doen, zodat je elkaar kunt volgen en elkaar kunt aanmoedigen.

undefined

Maak van lezen een microgewoonte
Stephen Guise legt in zijn boek ‘Microgewoontes’ uit dat je klein moet beginnen als je ergens een gewoonte van wilt maken. Hij noemt dit een microgewoonte. Dat is een gewoonte die zó makkelijk uitvoerbaar is dat je het iedere dag kunt doen én makkelijk vol kunt houden. De schrijver begon zo met elke dag 1 push-up en 50 woorden schrijven. Die 50 woorden werden er vaak wel 1000, maar hij bleef vasthouden aan zijn microgewoonte. Op mindere dagen zou hij dus toch slagen, wat belangrijk is om gemotiveerd te blijven. Door de lat laag te leggen bouw je gewoontes waar je jaren aan vast kunt houden.
Lezen is de perfecte kandidaat voor een microgewoonte. Begin bijvoorbeeld met minimaal 1 bladzijde of 1 minuut lezen per dag. Ik durf te wedden dat het bij een goed boek dan al gauw 10 bladzijdes of 10 minuten worden, maar let op: dit hoeft dus niet. Ook als jij iedere dag maar 1 bladzijde uitleest, maak je van lezen een gewoonte die niet snel zal verdwijnen.

Begin met boeken die je écht leuk vindt
Soms willen we onszelf veel opleggen. We moeten een bepaald boek lezen omdat het in de top 10 staat of omdat we via via hebben gehoord dat het zo mooi is. Maar als we eenmaal zijn begonnen blijkt het tegen te vallen. En dan? Moet je het perse uitlezen met het risico dat je vervolgens helemaal niet meer gaat lezen? Ik zou, zeker als lezen nog geen gewoonte is, boeken die je niet aanspreken gewoon wegleggen. Begin met boeken die voor jou echte page-turners zijn. Boeken waarvan je na de eerste bladzijdes al blij wordt en meteen verder in wilt lezen.  

Volg blogs, lees recensies en laat je voorlichten
Er zijn genoeg blogs, websites, tijdschriften of programma’s die jou vertellen wat voor boeken er allemaal zijn. Het kan heel erg helpen om wat te zoeken om te ontdekken welke boeken jou echt leuk lijken. Ook geeft het vaak een hoop inspiratie! Als ik een middagje rondkijk op verschillende blogs, eindig ik vaak weer met een lijstje van boeken die ik graag wil lezen. Dit motiveert weer om te blijven of om te gaan lezen. En misschien heb je ook wel vrienden of kennissen die een enorme boekenkennis hebben en je iets willen aanraden? Let wel op dat je ook durft aan te geven als een boek jou echt niks lijkt, zodat je er niet tegenop hoeft te gaan zien.

Lees op een vast tijdstip
Gewoontes blijven goed plakken als je ze koppelt aan een vast tijdstip. Ritme is het codewoord.  Ik lees zelf iedere avond voor het slapengaan. Toegegeven, als ik na een feestje pas om 04:00 uur thuiskom, sla ik over. Gelukkig gebeurt dat zelden. Nu weet ik dat niet iedereen graag leest voor het slapen gaan: sommigen vallen na een halve bladzijde al in een diepe slaap. Kies dan een ander tijdstip. Mijn vriend leest bijvoorbeeld iedere ochtend en middag in de trein van en naar zijn werk. Dat is al snel één uur per dag. Ga eens na op welke tijdstippen jij iedere dag wel wat ruimte hebt om even een boek te pakken. Mocht dit idee je nu al stress geven of is je leven te onregelmatig: ga dan voor een microgewoonte en leg de lat lekker laag. 

Ga naar een leesclub of literair evenement
Lukt het je echt niet om jezelf aan het lezen te krijgen zonder dat je het voor een groter doel doet? Zoek dan evenementen of leesclubs waarvoor je een boek gelezen ‘moet’ hebben. Dit kan ervoor zorgen dat je meer motivatie hebt en door de tijdsdruk ook vaker en meer gaat lezen. Ook kunnen literaire evenementen helpen. Toen ik mijn kaartjes bestelde voor Het Grote Gebeuren bestudeerde ik meteen het programma. Er kwamen ook sprekers waarvan ik het nieuwste boek nog niet had gelezen. Omdat ik graag voorbereid naar lezingen ga, las ik voor die tijd deze boeken. Het evenement gaf me zo een extra zetje!

Tips voor boekenclubs en evenementen volgen binnenkort op Lees Liever!

Luisterboeken
Kom je er echt niet aan toe om met een boek op schoot tijd voor jezelf te nemen? Misschien bieden luisterboeken dan de oplossing! Die kun je écht overal lezen (of in dit geval luisteren). In de trein, in de auto, tijdens het schoonmaken of tijdens ander routinewerk… En zo kun je tóch de boeken lezen die al zo lang op je wensenlijstje staan.

One thought on “7 tips om meer te gaan lezen

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s