Recensie: De laatste kinderen van Tokyo – Yoko Tawada

Boeken vertaald uit het Japans hebben altijd iets magisch. Hoewel de schrijfster nu in Duitsland woont, schrijft ze in het Japans. Net als Japanse films trekken ze meteen mijn aandacht door de sfeer die ze uitstralen. Ik kan niet precies vertellen wat het is, maar het is een combinatie van ‘zen’ en magisch realisme wat vaak terugkomt. Zo ook in dit boek, hoewel het een heel dystopisch verhaal is. Het speelt zich dus af in de toekomst, maar deze keer zonder alle nieuwe, technologische snufjes die je meestal tegenkomt in dystopieën. De technologie is juist beetje bij beetje uit de wereld verdwenen. Door deze nieuwe blik op hoe de toekomst ook kan zijn, vind ik het boek ook een stuk origineler dan veel andere dystopische romans.

Verder is de schrijfstijl bloemrijk (of ‘zen’, zoals ik het eerder noemde) en met een snufje magisch realisme. Doordat je goed meeleeft met de hoofdpersonen Yoshiro en zijn achterkleinzoon Mumei, raakte het verhaal mij en werd het niet alleen een angstwekkend beeld van onze toekomst, maar ook een menselijk verhaal.

Het boek is actueel, want de toestand van de wereld in het boek, is te danken aan klimaatverandering, overbevolking en totalitaire regimes waarin weinig ruimte voor vrijheid en privacy is. Ook had het naar mijn idee raakvlakken met de crisis die nu aan de gang is rondom corona en wordt dit boek hiermee nóg noodzakelijker.
Maar naast een politieke, actuele boodschap, neemt het boek je vooral mee het verhaal in door de rustgevende schrijfstijl en de bijzonder lieve en hoopvolle hoofdpersonen.
Dit boek is zeker vier sterren waard!

Rating: 4 out of 5.

One thought on “Recensie: De laatste kinderen van Tokyo – Yoko Tawada

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s